Europarlementariër Andrew Duff over een Europese verkiezingshervorming
Sinds 1979 kan de Europese burger rechtstreeks de parlementsleden kiezen en sindsdien is er in Europa i heel wat veranderd. Toch zijn de regels van deze Europese verkiezingen ongewijzigd gebleven. Liberaal parlementslid Andrew Duff i meent echter dat de tijd nu rijp is voor een verkiezingshervorming. Hij vertelde ons welke veranderingen hij graag zou doorvoeren.
Donderdag bespraken Europese en nationale parlementsleden mogelijke verkiezingshervormingen. Om Duff's voorstel te kunnen verwezenlijken, zouden sommige lidstaten immers de grondwet moeten herzien. Het gaat dan vooral over de stemleeftijd en de verkiesbare leeftijd. Hoewel de parlementaire Commissie constitutionele zaken i de nood aan een hervorming tijdens een vergadering in juli in twijfel trok, is Duff van het tegendeel overtuigd: "de laatste tien jaar is de macht van het Parlement vergroot, maar we zijn er niet in geslaagd ook de populariteit te doen toenemen". Tegen de volgende Europese verkiezingen in 2014 zou Duff willen dat een nieuw verkiezingssysteem in werking treedt.
Transnationale lijsten
De belangrijkste wijziging is de invoering van transnationale kieslijsten, om zo de verkiezingscampagnes Europeser te maken en de Europese politieke partijen duidelijker te profileren. Duff wil daarmee ook "het monopolie doorbreken dat lidstaten momenteel hebben over de verkiezing van Europarlementsleden". Toch betekent dit niet dat "de macht van de lidstaten zal verbrijzeld worden. Ze zullen hun controle op het verkiezingsproces behouden, maar deze hervorming zal ervoor zorgen dat het Europees parlement i en de Europese politieke partijen hierop een directere invloed zullen uitoefenen".
Twee stemmen?
Duff stelt ook voor om elke kiezer twee stemmen te geven: één voor een nationale kandidaat, en een andere stem voor een groep van 25 parlementsleden die op pan-Europese basis verkozen worden. Terwijl anderen hierin een probleem zien voor de legitimiteit van deze twee soorten kandidaten, is dit voor Duff juist een manier om sterkere kandidaten te creëren die een leidersfunctie zouden kunnen bekleden. "We moeten het leiderschap in het parlement vergroten. De mensen die een eersterangsrol vervullen moeten een stevige persoonlijkheid hebben. Ik verwacht dat de parlementsleden die van de transnationale lijst komen sterke kandidaten zijn, precies wat we momenteel in dit huis nodig hebben".
De huidige Akte over de verkiezingen van de vertegenwoordigers in het Europees Parlement dateert uit 1976. De ratificatie van Duff's voorstel door de lidstaten en de goedkeuring van het EP worden tegen december 2012 verwacht.
REF. : 20100927STO83663
Nadere informatie :