Misleiding door pensioenfonds is verwerpelijk

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op maandag 27 september 2010.

Foto sxc.hu/ tutu55

Ik ben verbolgen over de misleidende wijze waarop een pensioenfonds zijn deelnemers heeft voorgelicht over de hoogte van hun aanvullende oudedagsvoorziening (AOV). Deze werknemers van de sociale werkvoorziening leefden in de veronderstelling dat hun bijdrage als spaartegoed werd beheerd, terwijl het Pensioenfonds voor Werk en (re)Integratie (PWRI) deze tegoeden belegde en hierbij flink verlies leed. Het gaat hier om het misleiden van een kwetsbare groep en dat is zeer verwerpelijk. Hierover heb ik samen met collega Roos Vermeij opheldering gevraagd aan minister Donner.

Juist omdat we hechten aan een goed bestuurd, collectief en solidair pensioenstelsel zijn we zo boos. Het gaat hier namelijk om mensen met een laag opleidingsniveau die een groot gedeelte van hun AOV in rook hebben zien opgaan, zonder dat zij hiervan op de hoogte werden gesteld. Het staat pensioenfondsen vrij om bijdragen van deelnemers te beleggen. Maar dan moeten die deelnemers natuurlijk wel volledig op de hoogte zijn. In dit geval zijn de werknemers in mijn ogen onjuist en niet volledig geïnformeerd over het beheer van hun AOV. De minister en bestuurders van het PWRI dienen zich te verantwoorden over deze kwestie.

Vanavond zal ik in de studio van het tv-programma Radar de bestuursleden van het PWRI aan de tand voelen. De uitzending begint om 20.30 uur op Nederland 1.

Hieronder onze Kamervragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

  • 1. 
    Heeft u kennisgenomen van het bericht in De Limburger over het verkeerd voorlichten van deelnemers door het Pensioenfonds voor Werk en (re)Integratie (PWRI)?
  • 2. 
    Deelt u de mening dat het wel erg wrang is voor de deelnemers dat het PWRI in 2009 de Nederlands Pensioen Beleggingsnieuws (NPN)-prijs voor «Meest effectieve communicatie» ontving, omdat er veel aandacht wordt besteed aan het op een begrijpelijke wijze communiceren met de mensen in de sociale werkvoorziening sector?
  • 3. 
    Deelt u de mening dat deelnemers van een pensioenfonds, ongeacht opleidingsniveau, volledig, juist en begrijpelijk moeten worden voorgelicht over hun pensioen en overige aanvullende regelingen?