Europarlement neemt nieuwe wetgeving aan voor veiligstelling gasvoorziening tijdens crises
Huishoudens zouden als gevolg van een crisis in de gasvoorziening niet zonder gas mogen komen te zitten en dergelijke crises zouden beter beheerd moeten worden. Dat beoogt nieuwe wetgeving die de coördinatie in de EU i moet bevorderen en interconnectieplannen voorziet. Dinsdag hebben Europarlementsleden de wetgeving aangenomen.
De nieuwe Europese regels voor de veiligstelling van de gasvoorziening moeten de kwetsbaarheid voor toekomstige verstoringen verminderen en de ontwikkeling van infrastructuur op nationaal en EU-niveau bevorderen. Uiteraard moet in het geval van verstoringen zolang mogelijk op marktmechanismen vertrouwd worden. Tegelijkertijd zullen huishoudens tijdens een crisis de eersten zijn die beschermd worden.
Binnen de twee jaar moeten lidstaten preventieplannen opstellen. De Commissie zal een grotere rol spelen door de noodmaatregelen te coördineren en ervoor te zorgen dat de nationale plannen de zekerheid van de gasvoorziening in andere lidstaten in crisis niet in gevaar brengt.
Verwarming gewaarborgd
Huishoudens mogen niet zonder gas komen te zitten, zelfs niet bij extreem lage temperaturen gedurende een zeven dagen durende piekperiode of tijdens een periode van uitzonderlijk hoge gasvraag van tenminste dertig dagen. Zelfs als de grootste infrastructuur in een lidstaat onder gemiddelde winterse omstandigheden gedurende een periode van dertig dagen zou uitvallen, dan nog zouden huishoudens voorzien moeten worden van gas.
Preventieve maatregelen
De lidstaten zullen ervoor moeten zorgen dat, zelfs als hun belangrijkste gasinfrastructuur uitvalt, het overige netwerk in staat is om op een dag van "uitzonderlijk hoge vraag" aan de totale dagelijkse vraag naar gas te voldoen (komt statistisch gezien eens in de 20 jaar voor).
Nationale autoriteiten krijgen vier jaar de tijd om zich daarop voor te bereiden, maar de nieuwe grensoverschrijdende interconnecties tussen de EU-landen i moeten al binnen de drie jaar na de inwerkingtreding van de verordening zijn uitgevoerd.
Noodtoestanden
Als er, ondanks de preventieve maatregelen, als gevolg van een ernstige verstoring of uitzonderlijk hoge vraag toch een noodtoestand zou voorkomen, kan de betrokken lidstaat nationale noodmaatregelen nemen. De drie belangrijkste crisisniveaus zijn "vroegtijdige waarschuwing", "alert" en "noodtoestand". In het geval van een noodtoestand moeten plannen ervoor zorgen dat de grensoverschrijdende toegang tot opslaginstallaties en de toevoer van gas over de grenzen heen worden gehandhaafd.
De Europese Commissie i zou volgens de nieuwe wet een "noodtoestand in de Unie" of een "regionale noodtoestand" uit kunnen roepen, op verzoek van ten minste twee lidstaten die zelf in een nationale noodtoestand verkeren. Tijdens een noodsituatie in de Unie zou de Commissie verantwoordelijk zijn voor een soepele informatie-uitwisseling, de samenhang van de nationale acties en de coördinatie met derde landen.