Ook in Zweden wordt vorming meerderheidskabinet moeilijk

maandag 20 september 2010

Het lijkt erop dat coalitievorming in steeds meer Europese landen moeilijker wordt. In het traditioneel door twee partijen gedomineerde Verenigd Koninkrijk was dit jaar voor het eerst sinds lang een coalitiekabinet nodig. Nederland en België wachten na verkiezingen van juni nog altijd op een nieuw kabinet. En ook de verkiezingen in Zweden leverden een patstelling op.

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen bleef de centrumrechtse coalitie van vier partijen wel het grootste blok, maar om een parlementaire meerderheid te behouden is samenwerking met een vijfde partij nodig. Mogelijk wordt dat de Groene partij.

Het verlies van de Zweedse middenpartijen kwam mede door de opkomst van een extreemrechtse partij, de Zweden Democraten. Die reeds lang bestaande partij behaalde onder leiding van Jimmie Akesson voor het eerst een twintigtal zetels in  het parlement. De partij keert zich met name tegen migratie uit islamitische landen, maar is ook tegen de liberale abortuswetgeving en het homohuwelijk.

In Duitsland is eveneens sprake van de komst van een nieuwe rechtse, antimigratie partij. Dat zou ten koste kunnen gaan van de CDU of de FDP. Door de opkomst van Die Linke, een partij die op de Nederlandse SP i lijkt, verloor in 2009 de SPD het nodige terrein.