EP-voorzitter pleit voor vrijlating alle Cubaanse politieke gevangenen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 16 september 2010, 10:08.

Vier Cubaanse politieke gevangenen hebben deze week het Europese Parlement i bezocht. Op maandag namen ze deel aan een vergadering van de commissie Mensenrechten. Aangezien er geen tekenen zijn van echte politieke verandering in Cuba, pleitten ze ervoor dat de EU i haar beleid ten opzichte van de Cubaanse regering behoudt. Op dinsdag hadden ze een gesprek met Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek i.

Na de ontmoeting met Ricardo González Alfonso, Normando Hernández, Antonio Díaz en Alejandro González Raga verklaarde de Parlementsvoorzitter dat halve vrijheid niet bestaat: "Het Cubaanse volk moet de mogelijkheid krijgen om in eigen land te genieten van fundamentele mensenrechten, vrijheden en solidariteit, niet in ballingschap". Tegelijk verdedigde hij de vrijlating van alle politieke gevangenen in Cuba, een eis die het Parlement reeds in een resolutie in maart had gesteld.

Behoud van het huidige EU-beleid ten opzichte van Cuba

Parlementslid José Ignacio Salafranca van de Europese volkspartij i vroeg hen of een versoepeling van het huidige Europese beleid ten opzichte van Cuba het respect voor de mensenrechten zou kunnen bevorderen. Dit beleid houdt in dat er geen plaats is voor een Europees-Cubaanse dialoog zolang er geen vooruitgang wordt geboekt op het vlak van mensenrechten en politieke openheid. De vier Cubanen stelden echter zeer duidelijk dat een versoepeling geen enkele zin heeft.

CUBA

  • Bevolking: 11,2 miljoen
  • Hoofdstad: La Havana
  • Officiële taal: Spaans
  • Gemiddelde levensverwachting: 77 (man), 81 (vrouw)
  • 1868: Onafhankelijkheid van Spanje
  • Sinds 1959: Cuba is een communistische één-partij staat, geleid door Fidel Castro; zijn broer Raúl nam het roer over in februari 2008
  • Sinds 1961: onder economisch embargo van de Verenigde Staten
  • In 2008 was Cuba 's werelds tweede grootste gevangenis voor journalisten, enkel voorafgegaan door China. Dit maakte de internationale NGO Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) bekend.

"Dit beleid is immers niet gericht tegen het Cubaanse volk, maar tegen het regime van de gebroeders Castro", maakte Mr. Normando Hernández duidelijk. Richard Howitt van de Socialisten&Democraten herhaalde nog dat "we consistent moeten zijn in de verdediging van mensenrechten over de hele wereld, onafhankelijk van mogelijke sympathieën".

Bedenkelijke gevangenistoestand en beperkte toegang tot internet

Kakkerlakken, ratten, stank en zelfs foltering: dit zijn spijtig genoeg de woorden die de Cubaanse gevangenissen het best typeren. Zowel gebrek aan medische zorgen als oneerlijke processen zijn schering en inslag. Parlementslid Hautala van De Groenen zei dat de vrijlating van enkele gevangenen slechts een eerste stap is: "Er zitten nog steeds 115 gevangenen achter de tralies in Cuba".

Marietje Schaake i van de liberale fractie vroeg hen welke impact internet zou kunnen hebben voor de mensenrechten en de toekomstige generaties. "Er is geen internet in Cuba, want daarvoor heb je een officiële vergunning nodig", legde Antonio Diaz uit. "De regering verkiest dat de mensen er geen weet van hebben", voegde Diaz er nog aan toe.

"Dames in Wit"

Opdat de Cubaanse protestbeweging Dames in Wit, laureaten van de Sacharovprijs in 2005, eindelijk hun prijs in ontvangst zouden kunnen nemen werden ze op de ceremonie van de Sacharovprijs 2010 in december uitgenodigd. Jerzy Buzek schreef hierover een brief naar president Castro. Onder de vier politieke gevangenen zitten ook familieleden van de Dames in Wit.

REF. : 20100910STO81935

Nadere informatie :

Al het nieuws