Overeenkomst bereikt over financieel toezicht EU
Tijdens de economische crisis werd het duidelijk dat het roekeloze gedrag van banken en andere financiële instellingen negatieve gevolgen heeft voor de Europese economie in zijn geheel en voor alle burgers. Daarom is betere financiële regelgeving een topprioriteit voor het Parlement. Donderdag (2 september) sloten de parlementsleden succesvol onderhandelingen af met de Commissie i en de Raad i over de nieuwe organisatie van financieel toezicht in de EU i.
Aangezien financiële markten steeds sterker geïntegreerd zijn, vroeg het parlement al in de onderhandelingen in 2009 om een groter bevoegdheid voor de nieuwe Europese toezichthouders. Hoewel sommige lidstaten dit voorstel met weinig enthousiasme onthaalden, kreeg de positie van het parlement uiteindelijk de overhand.
De nieuwe toezichtstructuur
De structuur voor financiële controle ziet er als volgt uit: het Europees Comité voor systeemrisico´s i (ECSR) is verantwoordelijk voor macroprudentieel toezicht. Daarnaast zijn drie Europese Toezichthoudende Autoriteiten (ETA´s) belast met microprudentieel toezicht. Zij controleren praktijken in het bankwezen, de effecten en markten, en de verzekeringssector.
De onderhandelingen waren vooral gericht op de bevoegdheid van de ETA´s om direct op te treden en maatregelen op te leggen aan financiële instellingen wanneer het risico op instabiliteit te groot wordt. Sommige lidstaten zagen hier een grotere rol weggelegd voor nationale autoriteiten, maar het Parlement stelde de bevoegdheden van de ETA's veilig.
In de nieuwe structuur heeft het Parlement een vetorecht over de voorzitters van de ETA´s. Hoewel het Parlement geen financiële alarmsituatie kan uitroepen, kunnen de parlementsleden de Raad ertoe verzoeken dit te doen.
Het akkoord staat op 7 september voor goedkeuring op de agenda van de Raad en vervolgens zal het Parlement er in de tweede helft van september over stemmen. De nieuwe toezichtstructuur moet op 1 januari 2011 in werking treden.
REF. : 20100902STO80930
Nadere informatie :