Denemarken in en Canada uit bij Nederlandse boeren
De piek is voorbij. Maar Nederlandse boeren vertrekken nog steeds naar het buitenland. Ook al kiezen ze wel voor andere vestigingsplekken dan voorheen.
Voor boeren met emigratieplannen biedt Denemarken op korte termijn goede mogelijkheden. Ook Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en een paar landen in het voormalige Oostblok zijn aantrekkelijk voor boeren die van plan zijn hun bedrijf in Nederland te verkopen om elders in de wereld een (groter) bedrijf op te zetten of te kopen. Canada daarentegen is inmiddels te duur voor veel boeren.
Frits Bennink van emigratieservicebedrijf Interfarms vertelt dat de piek van de jaren negentig - toen emigreren hot was onder boeren - voorbij is. Zo’n 12 tot 13 jaar geleden vertrokken er jaarlijks wel 300 boeren naar het buitenland.
Halvering
In de periode rond 2002 halveerde de interesse van boeren om te emigreren. Dat had onder andere te maken met de gevolgen van de mond- en klauwzeer crisis (MKZ). De uitstroom bleef daarna enige jaren stabiel, maar bereikte vorig jaar een dieptepunt vanwege de economische crisis. ‘Banken waren niet voldoende bereid om de aankoop van een bedrijf in het buitenland te financieren’, zegt Frits Bennink. Die dip is weer voorbij, banken komen weer over de brug met kredieten.
Maar Canada ligt moeilijk als vestigingsland voor boeren. Melkveehouderijen zijn daar simpelweg te duur. Dat komt vooral door het melkquotum dat de veehouders mee verkopen als ze hun boerderij van de hand doen. ‘Je hebt daar meer kapitaal nodig om aan de slag te kunnen gaan’, zegt onroerendgoed adviseur Douwe Schingenga van Omny Vastgoed.
Hij meent dat Duitsland en de Verenigde Staten ook aan de dure kant zijn voor boeren met emigratieplannen. Als groeiregio noemt hij het Oostblok: ‘Maar wij doen daar niets.’ En ook Denemarken lijkt steeds interessanter als vestigingsland voor Nederlandse boeren. ‘Er staat daar veel te koop.’
Denemarken
Frits Bennink van Interfarms ziet nu al een sterke interesse voor Denemarken. De prijzen van boerderijgrond zijn bijna gehalveerd. Daarom is dit land weer volop in trek onder Nederlandse boeren. Bedrijven in Denemarken waren zwaar gefinancierd, terwijl de melkprijs ging inzakken. Daardoor zijn volgens Schingenga tal van Deense boeren ‘door het ijs gezakt.’ Vandaar het groeiende aanbod.
Goede ondernemers
Nederlandse melkveehouders zijn goede ondernemers en ze willen graag koeien melken, verklaart Schingenga het feit dat Nederlandse boeren vaak met open armen worden ontvangen in het buitenland. De onroerendgoed adviseur verwacht overigens dat Nederlandse melkveehouders na 2015 minder behoefte zullen hebben om te emigreren.
Het huidige melkquotum loopt tot 2015 en zal daarna - volgens een eerder besluit van de Europese Unie i - worden afgeschaft. Boeren ondervinden daarna minder belemmeringen om hun bedrijf te laten groeien.
Maar er zijn ook andere redenen waarom een Nederlandse boer alsnog kan besluiten naar het buitenland te gaan. De ruimte - en het gebrek daaraan in Nederland - kan meespelen. En een daling van de grondprijs - zoals in Denemarken - kan de interesse aanwakkeren om over de grens te gaan boeren.