Europees Parlement steunt opkomende democratieën
Tijdens elke plenaire vergaderweek bespreken de leden op donderdagmiddag mensenrechten en democratie in de wereld en nemen zij hierover resoluties aan. Wat doet het Parlement nog meer om democratie in de wereld te bevorderen? Sinds 2008 geeft het Bureau voor de Bevordering van Parlementaire Democratie (OPPD) technische steun aan parlementaire instellingen in nieuwe en opkomende democratieën.
Op maandag 12 juli gaf het OPPD een presentatie in de commissie ontwikkelingssamenwerking. De Britse liberaal Edward McMillan-Scott, was zeer positief over de lancering van het OPPD: "Aangezien het Europees Parlement i een centrale rol speelt in het netwerk van nationale parlementen in de EU i, heeft het de plicht om het concept van een parlementaire democratie te exporteren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het democratische concept in de wereld."
Wat doet het Bureau voor de Bevordering van Parlementaire Democratie?
Ambtenaren van parlementen in opkomende democratieën komen naar het EP voor training en stages voor een periode van maximaal 3 maanden. Het doel is dat zij kunnen zien hoe het EP werkt en werkmethodes die zich bewezen hebben, over te kunnen nemen. "De vertrouwensrelatie, met name voor zich ontwikkelende parlementen om contact op gelijke voet te hebben, is heel belangrijk en daarom willen zij ook heel graag met ons samenwerken," zegt Dirk Toornstra, directeur van het OPPD hierover. Verder worden er thematische studies gedaan (bijvoorbeeld over het wetgevende werk) voor parlementsleden van nieuwe en opkomende democratieën. Het OPPD verzorgt ook training voor leden van EU-delegaties.
Voor sommige parlementen die hierom vragen is samenwerking is op lange termijn mogelijk. Het programma omvat in dat geval stages, seminaries, technische bijstand enz. afhankelijk van dat wat nodig is.
"Ik zie zeker een duidelijk voordeel van het OPPD om te helpen om de begrotingscontrolecommissies van andere parlementen te versterken. Wij weten vaak niet of het hulpgeld van de EU op de manier wordt uitgegeven die wij willen. De parlementsleden in de ontvangende landen zouden in staat moeten zijn om de uitvoerende instantie rekenschap te laten afleggen, door te vragen waar het EU-geld voor de bouw van ziekenhuizen heen is gegaan. Dat betekent dat mensen op het gebied van boekhouden en hoe een begroting te lezen, moeten worden opgeleid zodat zij kunnen uitvinden hoe het geld is besteed," aldus Nirj Deva, ondervoorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking
Een voorbeeld uit de Seychellen
Begin dit jaar kwam Shelda Commettant, PR, Communicatie en Protocolambtenaar van de Nationale Assemblee van de Seychellen, voor 6 weken naar het EP. "Ik ben nu uitgerust met de geschikte hulpmiddelen om de eerste maatregelen naar modernisering op het gebied van communicatie en protocol in het Parlement van de Seychellen te treffen," zei zij.
"Hoewel het Europees Parlement en de Nationale Assemblee in grootte en werkwijze verschillen, zijn de meeste dingen die ik heb geleerd voor ons zeer toepasbaar maar zij zullen moeten worden aangepast aan onze sociaal-politieke context en onze beschikbare middelen. Mijn eerste taak zal zijn om aan de website van de Nationale Assemblee te werken om die interactiever te maken om ons volledig te integreren in de snel ontwikkelende virtuele gemeenschap," zei Commettant na afloop van haar bezoek.
REF. : 20100709STO78532
Nadere informatie :