Help betrokkenen massa-ontslag MSD snel weer aan de slag

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 8 juli 2010.

De mensen die slachtoffer worden van de massaontslagen bij MSD/Organon mogen niet in de steek gelaten worden. Het gaat om een schrikbarend aantal van 2175 medewerkers die hun baan verliezen in economisch zware tijden. Ik vind dat de overheid erop moet toezien dat voor deze mensen de ellende beperkt blijft en ze zo snel mogelijk ergens anders aan de slag kunnen. Daarom stellen Mariëtte Hamer en ik vragen aan de verantwoordelijke ministers.

Als gevolg van de economische crisis ziet het farmaceutische bedrijf uit Oss, het voormalige Organon, zich genoodzaakt bijna de helft van de werknemers te ontslaan. Dat is zorgwekkend voor de regio en laat vele gezinnen in onzekerheid leven. Gelukkig is het bedrijf zelf bereid om de mensen die ontslagen worden hulp te bieden, maar het is nog maar de vraag of dat genoeg is. Voor mij staat één ding vast: we mogen die mensen niet in de kou laten staan. Mariëtte en ik roepen de ministers dan ook op om maatregelen te treffen.

De ontslagen werknemers zijn gebaat bij snel handelen. Om te beginnen is het belangrijk dat het UWV zich instelt op een grote toename van (hoogopgeleide) werkzoekenden in de regio Oss. Zo krijgen ze de ondersteuning die ze nodig hebben, terwijl ze zoeken naar een baan. Waar de gemeente en andere betrokkenen problemen tegenkomen, kan het kabinet bijspringen. Ik zie het als een grote noodzaak dat de ministers zo snel mogelijk contact opnemen met de gemeente Oss. En wat mij betreft gebeurt dat liever vandaag dan morgen.

Hieronder onze Kamervragen.

Vragen van de leden Hamer en Spekman (beiden PvdA) aan de ministers van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de grootschalige ontslagen bij MSD/Organon te Oss

  • Bent u bekend met het bericht ‘Massaontslag bij MSD in Oss’[1] http://www.depers.nl/economie/493443/Massaontslag-bij-MSD-in-Oss.html[1]?
  • Bent u het met de PvdA-fractie eens dat zo’n grootschalig verlies van werkgelegenheid in deze regio bijzonder zorgwekkend is, en dat snel handelen noodzakelijk is om de schade te beperken? Zo nee, waarom niet?
  • Wat gaat er op korte termijn gebeuren om ervoor te zorgen dat de mensen die vandaag hun baan verliezen, zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen?
  • Wordt er door UWV geanticipeerd op een grote toename van (hoogopgeleide) werkzoekenden in de betreffende regio?
  • Is het kabinet bereid om spoedig in contact te treden met de gemeente Oss om te kijken wat er samen gedaan kan worden om deze klap op te vangen?