Europees Parlement wil dat EU sociale media-activiteiten uitbreidt
De sociale media staan weer op de agenda van het Parlement. Een sterk geamendeerd initiatiefverslag over journalistiek en nieuwe media is op 23 juni goedgekeurd in de Commissie cultuur. Hierin worden het EP en de Commissie opgeroepen hun online-activiteiten uit te breiden, maar wordt ook gemaand tot voorzichtigheid.
Sociale media als Facebook en Twitter zijn zeer efficiënte communicatiemiddelen, die een hoog interactieniveau bieden en zijn gebruikt om de boodschap van het Parlement over te brengen, vooral tijdens de verkiezingen van vorig jaar. In zijn verslag wijst de Deense liberaal Morten Løkkegaard op het belang van de nieuwe sociale media om mensen te bereiken.
Het gebruik ervan is snel gegroeid. "De televisie had 13 jaar nodig om 50 miljoen kijkers te bereiken" zei Freddy Neumann, projectmanager voor een Deens online jeugdproject, in april. "Facebook kwam op 100 miljoen gebruikers in maar enkele maanden."
Terwijl de cultuurcommissie het EP aanmoedigt de "activiteiten op dit gebied uit te breiden", waarschuwt zij ook dat "hun betrouwbaarheid als bron niet altijd voldoende kan worden gegarandeerd en dat zij niet als professionele media kunnen worden beschouwd (zodat) voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze nieuwe instrumenten". Zij pleit voor het opstellen van een ethiekcode voor deze nieuwe media.
Meer EU-nieuws in traditionele media
Andere punten in het verslag zijn manieren om meer EU-nieuws in traditionele media te krijgen en de noodzaak het bewustzijn van de EU bij de burgers te vergroten.
Het moedigt de lidstaten aan om Europese berichtgeving op te nemen bij het bepalen van de opdracht van de openbare omroepen en steunt het idee van een groep gespecialiseerde journalisten in Brussel, om met "volledige redactionele onafhankelijkheid op meer constructieve wijze" te berichten over Europese aangelegenheden.
Om het bewustzijn van de burgers te vergroten, pleit de cultuurcommissie verder voor gespecialiseerde bureaus voor Europese aangelegenheden, die in scholen uitleg geven over de lokale, regionale en nationale gevolgen van het EU-beleid.
REF. : 20100625STO76792
Nadere informatie :