Commissie maant 11 lidstaten om regels informatievoorziening aan aandeelhouders & openbare aanbestedingen goed na te leven (en)
Om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven in de EU optimaal kunnen profiteren van de interne markt, is de Europese Commissie in actie gekomen tegen in totaal twaalf lidstaten. Zo zijn België, Cyprus, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zweden voor het Hof van Justitie gedaagd omdat deze landen de Richtlijn Aandeelhoudersrechten nog niet hebben geïmplementeerd. Met deze richtlijn worden minimumnormen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat aandeelhouders van wie aandelen op een gereglementeerde markt in de EU worden verhandeld, vóór een algemene vergadering tijdig toegang krijgen tot alle relevante informatie en dat zij op eenvoudige wijze hun stem op afstand kunnen uitbrengen. Op aanbestedingsgebied krijgen Bulgarije, Cyprus, Letland, Portugal en Slovenië een zogeheten "met redenen omkleed advies" met daarin het verzoek de Richtlijn Rechtsmiddelen onverkort te implementeren. Bedrijven die menen dat een overheidsdienst onjuist heeft gehandeld bij de gunning van een contract, krijgen dankzij deze richtlijn betere mogelijkheden om in het desbetreffende land beroep aan te tekenen tegen de gunning. Bij een onjuiste of niet-tijdige implementatie van deze richtlijn bestaat er gevaar dat bieders zo'n gunning niet goed kunnen aanvechten. Als de Commissie niet binnen twee maanden een bevredigend antwoord van de lidstaten in kwestie ontvangt, kan de zaak bij het Hof van Justitie aanhangig worden gemaakt.
Richtlijn Aandeelhoudersrechten - België, Cyprus, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zweden
Met de Richtlijn Aandeelhoudersrechten worden minimumnormen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat aandeelhouders van wie aandelen op een gereglementeerde markt in de EU worden verhandeld, vóór een algemene vergadering tijdig toegang krijgen tot alle relevante informatie, en dat zij op eenvoudige wijze hun stem op afstand kunnen uitbrengen. Van belang in dit verband zijn de publicatie van documenten op internet en de mogelijkheid om bij volmacht te stemmen en digitaal aan een algemene vergadering deel te nemen. Met de richtlijn wordt ook aandelenblokkering afgeschaft en worden minimumnormen ingevoerd voor het recht om vragen te stellen, het recht om punten op de agenda van de algemene vergadering te plaatsen en het recht om resoluties in te dienen.
Negentien lidstaten hebben de richtlijn al volledig geïmplementeerd. Acht lidstaten (België, Cyprus, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zweden) blijven echter nog geheel of gedeeltelijk in gebreke. Daardoor genieten de aandeelhouders in deze lidstaten bij beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen niet dezelfde rechten als aandeelhouders elders in Europa. Uiterlijk 3 augustus 2009 had de richtlijn geïmplementeerd moeten zijn.
Rechtsmiddelen bij overheidsaanbestedingen - Bulgarije, Cyprus, Letland, Portugal en Slovenië
Overheidsopdrachten moeten uiteindelijk gaan naar het bedrijf dat het beste bod heeft uitgebracht. Effectieve beroepsmogelijkheden zijn in dit verband van essentieel belang. Ook krijgen consumenten en bedrijven dan meer zekerheid dat overheidsaanbestedingen overal in de EU eerlijk en concurrerend verlopen. Gunningen van contracten die niet volgens de regels verlopen, kunnen dankzij de Richtlijn Rechtsmiddelen (Richtlijn 2007/66/EG) krachtiger worden bestreden. Met de richtlijn wordt een "opschortende minimumtermijn" van ten minste tien dagen ingevoerd. Concreet betekent dit dat er ten minste tien dagen moeten liggen tussen de gunning en de feitelijke ondertekening van een contract, zodat een bieder tijd genoeg heeft om de gunning aan te vechten. Ook is de richtlijn gericht tegen onterechte onderhandse gunningen van overheidsopdrachten, een van de ernstige overtredingen van het EU-aanbestedingsrecht. De rechtbank in het land in kwestie kan voortaan onderhandse overeenkomsten die ten onrechte zonder transparantie en zonder concurrentie tot stand zijn gekomen, "onverbindend" verklaren.
Vijf lidstaten (Bulgarije, Cyprus, Letland, Portugal en Slovenië) hebben de richtlijn nog niet volledig in nationaal recht omgezet, terwijl zij daarvoor tot 20 december 2009 de tijd hadden. Daardoor kunnen Europese bedrijven bepaalde rechten niet uitoefenen wanneer zij in deze lidstaten deelnemen aan een overheidsaanbesteding. Als de Commissie niet binnen twee maanden een bevredigend antwoord van de lidstaten in kwestie ontvangt, kan de zaak bij het Hof van Justitie aanhangig worden gemaakt.
Meer informatie
Interne markt:
http://ec.europa.eu/internal_market/index_en.htm
Voor het laatste nieuws over de inbreukprocedures die tegen de lidstaten lopen, zie:
http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm