Commissie daagt zeven lidstaten voor het Hof wegens schenden btw-regels

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 24 juni 2010.

De Europese Commissie i heeft besloten om Nederland, Ierland, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Denemarken voor het Hof van Justitie i van de EU te dagen omdat zij hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht op het gebied van btw-groepen niet hebben nageleefd. Volgens de btw-richtlijn mogen de lidstaten om redenen van administratieve vereenvoudiging de vorming van btw-groepen toestaan, zodat personen die juridisch gezien zelfstandig zijn, maar financieel, economisch en organisatorisch nauw met elkaar verbonden zijn, als één belasting­plichtige kunnen worden aangemerkt.

In juli 2009 heeft de Commissie een mededeling over de btw-groepoptie aangenomen, waarin zij uiteenzet hoe de EU-rechtelijke bepalingen betreffende btw-groepen in een praktische regeling kunnen worden omgezet zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de basisbeginselen van het btw-stelsel van de EU en de goede werking van de interne markt.

De Commissie heeft de nationale bepalingen betreffende btw-groepen onderzocht en is tot de bevinding gekomen dat in zeven lidstaten de wetgeving onverenigbaar was met de desbetreffende EU-regels. In het geval van Nederland, Ierland, Finland, het VK, Tsjechië en Denemarken heeft zij geconstateerd dat niet-belastingplichtigen tot een btw-groep kunnen toetreden, hetgeen niet in overeenstemming is met de bepalingen van de btw-richtlijn. De procedures tegen Zweden en Finland hebben betrekking op het feit dat de btw-groepregeling slechts geldt voor financiële en verzekeringsdiensten, terwijl de EU-regels betreffende btw-groepen een dergelijke beperking naar bedrijfstak niet toestaan. De procedure tegen Nederland heeft ook betrekking op het feit dat Nederland het btw-comité geen kennis heeft gegeven van wijzigingen in de uitvoering van de btw-groepregeling.

Omdat de geconstateerde problemen nog altijd niet zijn verholpen, heeft de Commissie nu besloten de betrokken lidstaten voor het Hof van Justitie van de EU te brengen.

Voor persmededelingen over inbreukprocedures op het gebied van belastingen en douane:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_en.htm