Informateur neemt taak voortvarend ter hand

maandag 14 juni 2010

Informateur Uri Rosenthal i zal als eerste de combinatie onderzoeken van de grootste partij, de VVD, en de grootste winnaar, de PVV. Samen hebben zij 23 zetels winst geboekt ten opzichte van de verkiezingen in 2006. De informateur wil dan ook van de voorzitters van alle Tweede Kamerfracties weten of zij bereid zijn aan een meerderheidskabinet met deze twee partijen mee te werken. 

Rosenthal zegt te streven naar een parlementair meerderheidskabinet, dat ook kan rekenen op steun in de senaat. Het politieke landschap, waarbij de grootste partij slechts 20 procent van de stemmen heeft, omschreef de informateur als 'verpulverd'. Gezien de huidige financieel-economische situatie in Nederland en Europa, is snel en doortastend handelen geboden.  

Rosenthal, die afgelopen zaterdag door de Koningin tot informateur werd benoemd,  is vandaag met zijn werkzaamheden begonnen.  De VVD i -senator stelde in een persconferentie voorafgaand aan een reeks gesprekken vandaag dat hij zijn verkenning bepaald niet ziet als een vrijblijvende operatie. 

bron: ANP