Geïntegreerde netwerken: eerste stap naar een Europese Energiegemeenschap
Duurzaamheid, concurrentievermogen en energiezekerheid - dat zijn de drie pijlers van het toekomstige energiebeleid van de EU i. Een eerste essentiële stap ligt in de integratie van de nationale netwerken, was de conclusie van de gezamenlijke parlementaire vergadering op 7 en 8 juni die meer dan 250 parlementsleden bijeenbracht. "De mensen hebben hoge verwachtingen," zei EP-voorzitter Buzek i, "en wij moeten daaraan voldoen".
De vergadering met de titel 'Naar een Europese Energiegemeenschap voor de 21ste eeuw?' werd georganiseerd door het Europees Parlement i en het Spaanse Parlement. De bijeenkomst wordt gezamenlijk voorgezeten door Javier Rojo, voorzitter van de Spaanse senaat, en EP-voorzitter Jerzy Buzek.
Buzek lanceerde het initiatief voor een Europese Energiegemeenschap op 5 mei met ex-Commissievoorzitter Jacques Delors i Volgens hen heeft Europa een energiegemeenschap nodig die gebruik maakt van geïntegreerde netwerken, gecorrigeerd wordt door maatregelen ter stabilisering van de prijzen, energielevering uit verschillende bronnen en gemeenschappelijke aanschaf van energie.
Hoogleraar mededingingsrecht Marc Van Der Woude van de Erasmus Universiteit Rotterdam, zei datvhet de EU ontbreekt aan coördinatie op het gebied van onderzoek en beleid. Hij brak een lans voor een pragmatische weg. In plaats van een nieuw verdrag is het beter om een overeenkomst zoals die van Schengen i te hanteren, waarbij de lidstaten het eens worden over tussenstappen die tot een energiegemeenschap leiden.
Volgens Leigh Hancher, hoogleraar Europees recht van de Universiteit van Tilburg, is er in de EU momenteel geen betaalbare toegang noch duurzaam beleid. Op het gebied van energiezekerheid is er enigszins vooruitgang geboekt maar ze vroeg zich af of dat genoeg is.
De leden spraken verder in kleinere werkgroepen over energiezekerheid, een interne energiemarkt en over duurzame energiebronnen en het milieu.
Op de tweede dag benadrukten de werkgroepen de behoefte aan een geïntegreerd Europees energienetwerk die de lidstaten met elkaar zou verbinden. Dit alleen zou een interne energiemarkt mogelijk maken. Het zou ook de afhankelijk van energie van buiten de EU kleiner maken en een voorwaarde zijn voor de ontwikkeling van duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
In zijn slotopmerkingen liet Buzek weten dat het ontwikkelen van duurzame energie de topprioriteit van het toekomstige Europese energiebeleid zou moeten zijn, maar dat ook met het concurrentievermogen van Europese ondernemingen rekening moest worden gehouden.
REF. : 20100607STO75585
Nadere informatie :