Traditionele Italiaanse visgerechten onder vuur

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 2 juni 2010.

De Italianen en ook wij als toeristen, zullen ze missen op ons bord: de sepia inktvisjes, de vongola schelpdieren, en frittura di paranza. Nieuwe EU regels maken het verboden om op bepaalde vissoorten en kleine zeedieren te vissen. 'Maar dat is helaas gewoon nodig om de visstand te verbeteren, ' zegt europarlementariër Bas Eickhout i.

Arrigo Cipriani, eigenaar van Harry's Bar in Venetië schreeuwt moord en brand in de krant Corriere della Sera. 'De sepia is een fundamenteel element van de keuken van Venetië. Die kunnen ze ons niet afpakken!' De inkt van de sepia wordt vaak gebruikt om pasta zwart te kleuren.

'Het gaat niet zozeer om de traditionele gerechten, die we aan moeten pakken, maar de traditionele manier van vissen,' vertelt GroenLinks europarlementariër Eickhout. 'Er wordt te veel met sleepnetten gevist met kleine mazen en te dicht bij de kust. Daardoor sloop je al het jonge leven en de biotoop van de zeedieren. De visstand in de Middellandse zee is met 60% achteruit gegaan. Die voor de Sint Jacobsschelpen bijvoorbeeld met 90%. We moeten daar iets aan doen.'

De nieuwe EU regels verbieden het vanaf 1 juni 2010 om sleepnetten te gebruiken, om minder dan 1,5 mijl buiten de kust te vissen en de mazen van het net moeten minimaal 50 milimeter groot zijn. Zo kunnen de jonge visjes en zeedieren erdoor heen zwemmen zich rustig voortplanten.

De prijzen voor bepaalde vissen en zeedieren zouden weleens omhoog kunnen gaan hierdoor en de Italiaanse vissers en restaurants zijn er niet blij. 'Jammer maar helaas,' zegt Eickhout, 'Ook in de toekomst willen we die heerlijke lekkernijen blijven eten, dus we moeten zorgen voor hun voortbestaan.'


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa