Duizenden bezoekers op feest van Europa in Straatsburg
De opendeurdag in het Europees Parlement i in Straatsburg trok op 9 mei duizenden bezoekers. De plenaire vergaderzaal, het hemicycle, werd volledig bezet door 'tijdelijke' Europarlementariërs i, middelbare scholieren uit alle 27 lidstaten van de EU i. Hun scholen deden mee aan het Euroscola-project dat jongeren de kans biedt om te zien hoe de Europese democratie werkt.
EP-Voorzitter Jerzy Buzek i begroette de scholieren die aan het Euroscola-project deelnamen. Hij liet weten in welke luxe de jonge generatie leeft die in een tijd van vrede opgroeit: "Wij hebben oorlogen vervangen door Europese democratie".
Wij voelen ons bevoorrecht om aan het Euroscola-project deel te nemen, anders zou het voor ons bijna onmogelijk zijn om het Europees Parlement te bezoeken," zei een groepje Tsjechische leraren die de scholieren begeleidden. Holger uit Duitsland vond het "een genoegen om als Duitser naar Frankrijk te komen en je welkom te voelen".
De bezoekers aan het Parlement werden begroet met een overvloed aan stands, presentaties en de post gaf een herdenkingszegel uit. Er waren zangkoren en optredens, activiteiten voor kinderen en bezoekers konden meedoen aan diverse quizzen.
Binnen was het Parlement gevuld met ballonen in alle politieke kleuren. Buiten stonden vanwege de grote belangstelling lange rijen aan de ingangen van het gebouw.
De stands van de politieke fracties werden zeer goed bezocht. Zij boden activiteiten aan die uiteenliepen van interactieve quizzen tot het schilderen van tassen met natuurlijke kleuren.
Er stonden ook lange rijen bij de stand van de vertolkingdienst waar jonge mensen dit beroep zelf eens konden proberen met professionele steun van bij het Parlement werkzame tolken. Alessio, een student uit Vicenza (Italië), zei: "Dat vond ik het leukste. Het is een beroep dat ik zelf zou willen doen".
Het programma omvatte ook veel activiteiten in de openlucht. Met militaire hulp van Eurokorps werd een vlag opgehesen, de Europese hymne werd gespeeld en de verklaring van Schuman werd voorgedragen. Op 9 mei was het precies zestig jaar geleden dat de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken deze verklaring voordroeg die de basis legde voor wat wij nu kennen als de Europese Unie i.
Er was de hele dag een minivoetbaltoernooi door teams van de 27 lidstaten en andere landen. De dag eindigde met het filmfestival '27 landen, 27 films' en een promotie van de LUX-prijs van het Parlement voor Europese Cinema.
REF. : 20100507STO74258
Nadere informatie :