Vliegverkeer Europa bijna weer normaal

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 21 april 2010, 23:00.

Het vliegverkeer zal donderdag waarschijnlijk weer vrijwel normaal zijn, verwacht de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol i.

Woensdag werden ruim 20.000 vluchten uitgevoerd in het Europese luchtruim. Op een normale woensdag zijn dat er 28.000. In vrijwel alle landen is inmiddels het vliegverbod opgeheven dat vorige week was afgekondigd wegens de wolk vulkanische as uit IJsland.

Duitsland was een van de laatste landen die zijn luchtruim geheel openstelde. Daardoor kon ook op de grootste Duitse luchthaven Frankfurt weer zonder beperkingen worden gestart en geland. In Groot-Brittannië werd het vliegverbod dinsdagavond laat geleidelijk opgeheven. Kort voor 23.00 uur landde voor het eerst sinds bijna een week weer een vliegtuig op de grootste Europese luchthaven Heathrow bij Londen. Desondanks was het woensdag op Heathrow nog redelijk stil, omdat de meeste vluchten waren geannuleerd.

Naar schatting zijn inmiddels 100.000 vluchten geschrapt sinds vorige week donderdag. Eerder op de dag schatte de brancheorganisatie IATA de schade voor de internationale luchtvaart al op meer dan 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Ook van IJsland zelf komen signalen die duiden op een verbetering van de situatie. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer spuwde duidelijk minder as in de lucht dan de afgelopen dagen. De rookkolom bereikt nu een hoogte van gemiddeld 3 kilometer, waardoor het steeds onwaarschijnlijker wordt dat nog meer grote hoeveelheden as het luchtruim boven het Europese vasteland bereiken. Aan het begin van de uitbarsting ging de as nog 11 kilometer de lucht in.

Ook de richting van de wind wordt voor steeds meer Europese landen i gunstiger. Door het draaien van de wind waait de rookpluim de komende dagen richting noorden en noordoosten. Komend weekeinde gaat de wind wellicht naar het westen draaien. Dit zou betekenen dat de rookkolom de IJslandse hoofdstad Reykjavik bereikt en daar voor problemen kan zorgen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa