Economische leiders en EP-leden over Europees Monetair Fond
Kan de oprichting van een Europees Monetair Fonds (EMF) in de toekomst door de crisis getroffen landen zoals Griekenland helpen? Dominique Strauss-Kahn i (IMF i), Jean-Claude Trichet i (ECB i) en Jean-Claude Juncker i (Eurogroep i) gaven allen in hun recente bezoek aan het Europees Parlement hun mening. Verschillende EP-leden steunen het idee.
Trichet en Juncker werden tijdens hun reguliere optredens voor de commissie Economische en monetaire zaken op maandag 22 maart ondervraagd over het mogelijke EMF.
De voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker gaf hierbij aan dat "het de moeite waard is erover na te denken. Er ontbreekt in Europa een instrument om goed om te gaan met verschijnselen van een crisis. Maar een EMF zal geen waterdichte oplossing voor Griekenland bieden".
Trichet: "Idee wordt onderzocht"
De voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet liet tijdens dezelfde hoorzitting weten dat "het idee zal worden onderzocht", maar hij toonde zich geen grote voorstander van "het continue opzetten van nieuwe mechanismen. Laten we het beste halen uit de huidige structuren, de regeringen moeten zich in de eerste plaats goed gedragen".
Dominique Strauss-Kahn , directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), liet in zijn bezoek aan het Europees Parlement vorige week weten dat een EMF de crisis in Griekenland niet zou hebben voorkomen: "De Griekse crisis was een fiscale crisis. De EMF is een afleiding van de echte problemen. Het zou ook veel tijd kosten om op te zetten. Maar het Griekse probleem zal nu moeten worden aangepakt."
EP-leden over het fonds
Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (EVP, GR), vicevoorzitster van het EP en lid van de economische commissie vertelde ons: "Ik sta volledig achter het idee van het opzetten van een Europees Monetair Fonds, dat zou kunnen ingrijpen wanneer een land in de eurozone in ernstige problemen komt zoals nu het geval is. Het zou kunnen dienen als ondersteuningsmechanisme, onder strikte regels."
Udo Bullmann (S&D, DE) van de commissie economische zaken en de speciale commissie over de huidige crisis liet weten dat "een EMF in de toekomst de wind uit de zeilen kan halen van speculatieve financiële actoren. Het verstrekken van kredieten door het fonds moet worden gekoppeld aan duidelijke criteria. Maar Europa hoeft niet per se te wachten op een monetair fonds; het EU-verdrag voorziet in hulp aan de leden van de eurozone die moeilijkheden ondervinden door factoren zoals speculatieve aanvallen."
"Als we willen een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke munt willen, kunnen we het ons niet veroorloven om 27 verschillende economische structuren te hebben. Belangrijke sociale en ecologische inspanningen moeten nu ook niet worden verwaarloosd", aldus Bullmann.
Pascal Canfin (De Groenen/EFA, FR) vertelde ons dat zijn fractie "voor de oprichting van een Europees monetair fonds is, maar dat het niet per se een oplossing is voor andere crises, maar deel kan uitmaken van een preventiemechanisme".
REF. : 20100319STO70945
Nadere informatie :