Openbare raadpleging over prioriteiten van toekomstig beleid voor de top van 22-23 maart 2010

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 4 maart 2010.

IP/ 10/232

Brussel , 4 maart 2010

De Europese Commissie is een raadpleging gestart over strategische prioriteiten voor een EU- radiospectrumbeleidsprogramma voor 2011-2015. Voor tal van activiteiten, variërend van telefonie en omroep tot vervoer en ruimtetoepassingen, is toegang tot radiospectrum onontbeerlijk. Ruime en gelijke toegang tot radiospectrum voor iedereen is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat EU-burgers zowel in de steden als op het platteland kunnen profiteren van de voordelen van digitale technologie. Een beter gebruik van spectrum zou ook de Europese economie ten goede komen omdat de invoering van snelle draadloze diensten een impuls kan betekenen voor concurrentievermogen en groei. Industrie, consumenten en andere belanghebbenden worden in het kader van deze raadpleging uitgenodigd om vóór 9 april hun standpunt te formuleren. Op 22 en 23 mei zullen de Commissie en het Europees Parlement gezamenlijk een "spectrumtop" organiseren om de spectrumprioriteiten van Europa te bespreken.

Mevrouw Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitale agenda, verklaarde: "De wijze waarop wij radiospectrum gebruiken is van invloed op het dagelijks leven van burgers en bedrijven en deze raadpleging biedt hen inspraak over de manier waarop wij deze schaarse hulpbron moeten toewijzen. De antwoorden die wij ontvangen zullen nuttige input vormen voor de ontwikkeling van een doelmatig EU-radiospectrumbeleid."

Diensten die afhankelijk zijn van het gebruik van radiospectrum dragen ongeveer 300 miljard euro bij aan het Europese BBP, maar momenteel wordt spectrum niet altijd efficiënt benut. Optimaal gebruik van spectrum zou innovatie stimuleren en de EU helpen om universele toegang tot breedband te realiseren tegen 2012. De Commissie verzoekt belanghebbenden en consumenten stelling te nemen ten aanzien van de beleidsrichtsnoeren voor het toekomstig gebruik van radiospectrum in de EU wat betreft de volgende punten:

  • e conomisch herstel en groei
  • s ociale inclusie en diensten voor burgers
  • milieu- en gezondheidsbescherming
  • ruimtetoepassingen en verkeersveiligheid
  • coördinatie en onderhandelingen op internationaal niveau
  • het opnieuw toewijzen van spectrum (herschikking) en concurrentie.

Deze raadpleging zal nuttig zijn voor de Commissie bij het opstellen van een radiospectrumbeleidsprogramma dat medio 2010 moet worden ingediend bij het Europees Parlement en de Raad .

De Commissie en het Europees Parlement zullen op 22 en 23 maart gezamenlijk een "spe ctrumtop" organiseren waar vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en andere belanghebbenden bijeen zullen komen en gedebatteerd zal worden over de richtsnoeren voor een EU-radiospectrumbeleid in de toekomst.

Achtergrond

In november 2009 kwamen het Europees Parlement en de Raad overeen de EU-telecomregels te wijzigen en vroegen zij de Commissie een meerjaren?radiospectrumbeleidsprogramma te formuleren. Algemeen doel van het programma als omschreven in de vorig jaar vastgestelde gewijzigde EU?telecomvoorschriften ( MEMO/09/513 ), is de beleidslijnen uit te zetten voor de strategische planning en harmonisatie van het radiospectrumgebruik.

Het document van de openbare raadpleging alsmede informatie over het meerjaren?radiospectrumbeleidsprogramma zijn te vinden op :

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/index_en.htm

N ieuw kader voor elektronische communicatie:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0140:EN:NOT

Spectrum top

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/spectrum_summit_2010/index_en.htm