Nog geen besluit over openbaar maken nevenfuncties Nederlandse Kamerleden en europarlementariërs

Met dank overgenomen van Eerste Kamer i, gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2010.

Na een kort debat met demissionair staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Eerste Kamer i op dinsdag 2 maart ingestemd met wijzigingen van de Provinciewet en de Gemeentewet waardoor nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties van Commissarissen der Koningin, burgemeesters en bestuurders van waterschappen openbaar worden ( 30.425 ). Het oogmerk van de wetswijziging is het risico op belangenverstrengeling te verminderen en ook de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

De stemming over een ander wetsvoorstel over de harmonisatie van uitkeringsrechten van Tweede Kamerleden en openbaarmaking van nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties voor leden van de Staten-Generaal en leden van het Europees Parlement i werd uitgesteld tot 9 maart ( 30.693 ). De reden voor het uitstel is dat het hier een wetswijziging betreft, waarvoor een goedkeuring met tweederde meerderheid is vereist.

In het debat over beide wetsvoorstellen werd lof toegezwaaid aan de commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal die in 2004 heeft gerapporteerd over onder meer de beloning van politieke ambtsdragers. De woordvoerders van VVD en D66, de senatoren Hermans en Engels , betreuren dat het inmiddels demissionaire kabinet in de wetswijziging niet het voorstel heeft overgenomen van de commissie Dijkstal om beloningen van bestuurders meer in overeenstemming te brengen met die in de marktsector. Zij vinden dit niet evenwichtig, mede omdat wel de uitkeringsduur voor gewezen politieke ambtsdragers wordt ingekort en tevens een sollicitatieplicht wordt ingevoerd. Senator Hermans waarschuwt voor een ontwikkeling waarbij op den duur bekwame mensen zich niet graag voor een politiek ambt beschikbaar stellen.

SP-woordvoerder Vliegenthart daarentegen pleitte in het debat voor terughoudendheid bij de beloningen. Volgens hem behoren volksvertegenwoordigers en publieke bestuurders ‘voor’ de politiek te leven en niet ‘van’ de politiek. Hij citeerde een columnist: “Politieke ambten vervul je om de publieke zaak te dienen. Tegen een redelijke vergoeding, zodat je niet hoeft bij te klussen”.

Senator Hermans vroeg zijn SP-collega waarom hij en zijn collega’s in Kamers, Provinciale Staten en gemeenteraden een deel van hun inkomsten in de partijkas van de SP storten en niet gewoon terugstorten in ’s Rijks schatkist. ‘Zolang wij deze inkomsten van de Staat krijgen, beslissen wij zelf wat wij daar mee doen. Onze bestuurders storten vrijwillig een deel van hun inkomsten in de partijkas’, antwoordde Vliegenthart.

Senator Eigeman van de PvdA-fractie stelde dat in de beeldvorming over politieke ambtsdragers veel zaken mis gaan. ‘Ook over verdiensten gaan veel verhalen en sommige mensen ligt het begrip ‘zakkenvullers’ snel in de mond bestorven als het over politici gaat.’ Naar de mening van de PvdA-senator is met de uitvoering van een deel van de voorstellen van de commissie Dijkstal een instrument geboden deze negatieve beeldvorming te bestrijden.

CDA-woordvoerder Terpstra pleit in dit verband voor het instellen van een adviescollege dat de regering objectief moet adviseren over de hoogte van de beloning van politieke ambtsdragers, zoals de commissie Dijkstal heeft aanbevolen. Staatssecretaris Bijleveld antwoordde dat dit een onderwerp is voor een volgend kabinet. Volgens de CDA-senator is er een bijzondere taak weggelegd voor de Eerste Kamer zolang er nog niet sprake is van een zekere objectivering van de beloning.