Interfractiewerkgroepen: praatfora of invloedrijk?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 1 maart 2010, 15:38.

Buiten het formele kader van plenaire vergaderingen, commissies, politieke fracties en delegaties, komen de leden ook samen in thematische interfractiewerkgroepen. Dit zijn informele platforms die zich concentreren op specifieke onderwerpen van algemeen belang. Momenteel, zijn er 27 van dergelijke werkgroepen over onderwerpen uiteenlopend van dierenwelzijn tot waterbeheer, klimaatverandering en jeugd. Wat is hun rol en invloed? Wij vroegen twee leden om ons in te lichten.

"Interfractiewerkgroepen zijn niet slechts discussieplatforms maar een kader waar leden van verschillende commissie een onderwerp kunnen aanpakken en het in hun werk kunnen integreren, " zegt het liberale Roemeense parlementslid Ramona Nicole Mãnescu, ondervoorzitter van de werkgroep voor jongeren.

De rol van de werkgroepen is dus om belangrijke kwesties aan te pakken en er voor te zorgen dat hiermee in het beleid van de EU i rekening wordt gehouden. Waar hebben deze werkgroepen daadwerkelijk iets aan het werk van het Parlement toegevoegd?

"Natuurlijk," zegt Mãnescu. "Neem bijvoorbeeld de werkgroep over stadsontwikkeling. Er zijn in de afgelopen zittingsperiode veel wetgevende initiatieven geweest die naar stedelijke kwesties, de lokale autoriteiten in kleine en middelgrote steden en de behoeften van deze gemeenschappen verwezen."

Interfractiewerkgroepen

  • informele organen van het EP i
  • bieden leden van verschillende politieke fracties de mogelijkheid om over specifieke onderwerpen van gedachten te wisselen
  • werken aan documenten, organiseren bijeenkomsten enz.
  • komen doorgaans bijeen in Straatsburg
  • deze bijeenkomsten zijn openbaar
  • moeten uit leden van minimaal 3 politieke fracties bestaan
  • er zijn 27 officieel geregistreerde interfractiewerkgroepen

De Ierse christendemocraat Jim Higgins is de quaestor verantwoordelijk voor de regels waar de werkgroepen aan moeten voldoen. Hij zegt over de werkgroepen dat ze " uiterst waardevol" zijn, "vooral wat betreft het creëren van samenwerking tussen belanghebbenden van verschillende organisaties en politici."

Nieuwe werkgroep voor jongeren

De werkgroep voor dierenwelzijn is één van de eerste werkgroepen. De jongste werkgroep behartigt de belangen van jongeren en werd in februari 2010 opgericht.

De prioriteiten van deze nieuwe werkgroep voor jongeren zijn volgens Mãnescu "sociale inclusie, actief burgerschap, onderwijs en mobiliteit… Wij hebben al ons eerste evenement gepland waarvoor wij niet enkel parlementsleden maar ook vertegenwoordigers van internationale en nationale jeugdorganisaties en van de Europese Commissie i willen uitnodigen. Wij zouden tijdens dit debat de meest dringende behoeften van jongeren in deze crisisperiode willen identificeren en proberen om oplossingen voor hen te vinden. Onze verantwoordelijkheid zou kunnen leiden tot een wetgevend initiatief. Die van de Commissie zou tot een nieuw verslag of programma voor jongeren kunnen leiden."

REF. : 20100226STO69647 Nadere informatie :