Europees Parlement betuigt medeleven aan slachtoffers van treinramp in België

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 24 februari 2010, 16:03.

Bij de opening van de zitting in Brussel deelde EP i-voorzitter Buzek i "met droefheid" mee, dat Claudia Candeago, sinds 2008 actief bij de persdienst van het Europees Parlement, bij de treinramp in het Belgische Buizingen was omgekomen. Namens het Europees Parlement betuigde Buzek zijn medeleven aan haar familie en aan alle andere slachtoffers.

De voorzitter van het Parlement verwees ook naar de "natuurramp op Madeira, waar heel veel mensenlevens verloren zijn gegaan". Voor de slachtoffers van beide rampen hielden de Europarlementsleden een minuut stilte.

Ten slotte sprak Buzek over Wit-Rusland, dat "jammer genoeg nogmaals de krantenkoppen had gehaald door de onderdrukking van ngo's". "Het Europees Parlement zal regimes blijven veroordelen, die democratische organisaties verdrukken omdat ze niet dezelfde waarden delen", zei hij.

Agendawijzigingen

Woensdag 24 februari

De twee agendapunten over "Prioriteiten van het EP met het oog op de bijeenkomst van de VN i-Raad voor de mensenrechten" en "Implementatie van de aanbevelingen van het rapport-Goldstone over Israël/Palestina" worden niet voorafgegaan door verklaringen van de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid/vicevoorzitter van de Commissie, maar door verklaringen van de vertegenwoordigers van de Raad en de Commissie.

Daarna volgen verklaringen over de situatie van het maatschappelijk middenveld en nationale minderheden in Wit-Rusland. Een resolutie daarover wordt in maart in stemming gebracht.

Na de spreektijd van één minuut legt de Commissie een verklaring af over de natuurramp in de autonome regio Madeira. In maart stemmen de Europarlementsleden over een resolutie over het onderwerp.

Donderdag 25 februari

Na het debat over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid legt de Commissie een verklaring af over "veiligheid op het spoor en het Europese signalisatiesysteem". Er wordt geen resolutie in stemming gebracht.

De stemmingen vinden plaats om 11.30. Op verzoek van de S&D-fractie is de stemming over het verslag Lehne over "jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft" uitgesteld tot de plenaire vergadering van maart.

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU i-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.