Staatssteun: Commissie geeft groen licht voor Zweedse overheidsgarantie Saab

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 8 februari 2010.

IP/ 10/139

Brussel, 8 februari 2010

Staatssteun: Commissie geeft groen licht voor Zweedse overheidsgarantie Saab

De Europese Commissie i heeft, in het kader van de EU-staatssteunregels, haar toestemming verleend voor de door Zweden aangemelde plannen om een garantie te verstrekken waardoor Saab Automobile AB toegang zou krijgen tot een lening van de Europese Investeringsbank i (EIB). De Commissie kwam tot de bevinding dat 82,8% van de door Zweden te verstrekken garantie in overeenstemming is met haar tijdelijke steunkader, dat de lidstaten meer ruimte biedt om in de huidige economische en financiële crisis makkelijker toegang te bieden tot financiering (zie IP/08/1993 ). Met name zal Saab een passende vergoeding voor de garantie betalen en voldoende zekerheden verschaffen voor het geval op de garantie een beroep zou worden gedaan. Deze garantie is dan ook verenigbaar met artikel 107, lid 3, onder b), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU i) dat de mogelijkheid biedt om steun te verlenen "om een ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen". De resterende 17,2% wordt tegen marktvoorwaarden verstrekt en is derhalve geen staatssteun.

Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes i: "Deze overheidsgarantie zal bijdragen aan de uitvoering van het businessplan van Saab zonder dat dit tot buitensporige concurrentieverstoringen leidt."

Met de EIB-lening zou het businessplan van Saab worden gecofinancierd in het licht van de verkoop van dit bedrijf door de huidige eigenaar, General Motors, aan de Nederlandse automobielproducent Spyker Cars NV. Volgens het businessplan zal Saab de EIB-lening van 400 miljoen EUR gaan gebruiken voor een investeringsproject ten belope van 1 miljard EUR dat onder andere betrekking heeft op brandstofrendement en op de veiligheid van auto’s.

Saab zou voor de garantie een premie betalen en zou de Zweedse regering zekerheden van hoge kwaliteit verschaffen die het volledige gegarandeerde bedrag dekken. Deze zekerheden zouden door de Zweedse Staat kunnen worden aangesproken indien de Staat uit hoofde van de garantie geld zou moeten uitkeren. De hoogte van de premies die gedurende de looptijd van de lening worden betaald, zou in overeenstemming zijn met de bepalingen van het tijdelijke steunkader van de Commissie. Ten aanzien van een gedeelte van de garantie kwam de Commissie tot de conclusie dat een premie van 12,48% per jaar, in de huidige marktsituatie en rekening houdende met de andere voorwaarden van de transactie, de marktprijs is voor het risico dat inherent is aan het afgeven van een dergelijke garantie. De Commissie concludeerde daarom dat dit deel van de garantie geen staatssteun is.

De niet-vertrouwelijke versie van dit besluit komt onder zaaknummer N 541/2009 beschikbaar in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie . Een lijst van de meest recente besluiten inzake staatssteun die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief State Aid Weekly e-News .