'Delors Myth Meeting' in Barcelona

donderdag 4 februari 2010

Op 22 januari 2010 was er aan de Universiteit van Barcelona een mede door het Montesquieu Instituut i georganiseerde bijeenkomst voor een Engelstalig boekproject over de Delors' mythe.

Deze mythe draait om de uitspraak van de voormalig commissievoorzitter Jacques Delors i dat 80 procent van het nationale economische en financiële beleid door Brussel wordt bepaald. Deze uitspraak is een eigen leven gaan leiden en heeft voor veel verwarring over de impact van 'Europa' gezorgd. Onlangs nog werd dit percentage weer genoemd in een opinieartikel van Frits Bolkestein i e.a. in NRC Handelsblad.

In dit vergelijkende landenproject waarin Arco Timmermans i en Montesquieu Instituut-fellow Gerard Breeman participeren, wordt systematisch onderzocht hoe in de afgelopen dertig jaar de invloed vanuit de EU i op nationale wetgeving zich heeft ontwikkeld.

In de landenvergelijking wordt in het bijzonder gekeken naar de rol van nationale parlementen bij de behandeling van wetgeving die meer of minder Europese 'impulsen' bevat. Het boekproject is in de zomer van 2010 afgerond.