De Gucht wijst Europese Parlementsleden op noodzaak onderdak Haïtianen
De Belgische EU-commissaris voor humanitaire hulp i Karel De Gucht i bracht op maandagavond de Europese Parlementsleden i verslag uit van zijn bezoek aan Haïti. Hij waarschuwde dat de behoefte aan onderdak zal toenemen met het aanbreken van het regenseizoen. Veel EP-leden riepen op tot het kwijtschelden van de schulden van het land en de oprichting van een permanente snelle interventiemacht voor reddingsoperaties en noodhulp.
"Medische behandelingen worden uitgevoerd op diegenen die het nodig hebben", zo liet De Gucht weten. "Medici werken de hele dag door en water en voedsel worden gedistribueerd in de informele kampen", zo vervolgde hij.
De Gucht wees erop dat de behoefte aan onderdak zal toenemen vanaf mei wanneer het regenseizoen begint. Er zouden dan ook extra kampen met een totale capaciteit van 250.000 personen moeten komen. "Dit is dringend, de mensen leven momenteel op straat en dit zou een echt drama worden als dit nog zo is wanneer het regenseizoen aanvangt."
Een andere prioriteit zou het "herstellen van de Haïtiaanse staat zijn. Politiebureaus, hele ministeries en hun personeel zijn verdwenen".
"Laat Haïti eigen toekomst bepalen"
Het hoofd van de parlementaire commissie voor ontwikkelingssamenwerking Eva Joly (De Groenen/VEA, FR) wees op de voorlopige cijfers van de VN i: "75 000 doden, 250 000 gewonden en 1,5 miljoen daklozen: de noodzaak tot hulp is overduidelijk".
De Belgische Greet Schaumans sprak namens 60 NGO's die werkzaam zijn in Haïti: "Er is een overweldigende steun aan Haïti. Meer dan 46 landen hebben bijgedragen aan opsporingen en reddingen en de levering van voedsel, water en onderdak. Ook hebben anderen onmiddellijk medische hulp geboden aan de meest behoeftige slachtoffers."
Schaumans benadrukt dat de regering en de Haïtiaanse burgermaatschappij "hun eigen toekomst moeten bepalen. Regeringsstructuren en maatschappelijke groeperingen moeten worden ondersteund, terwijl de schuld van het land kwijtgescholden moet worden. Ook moet de landbouw worden ondersteund om voedsel en inkomsten voor de Haïtianen te kunnen bieden".
Een permanente EU-interventiemacht?
"Deze crisis kan een nieuwe dimensie zijn inzake de initiatieven tot het versterken van de capaciteit van een snelle EU-interventiemacht in het geval van een ramp", zo stelde Joly verder. De Luxemburgse liberaal Charles Goerens pleitte voor een "burgerlijke interventiemacht die militair materiaal zou kunnen gebruiken".
Het Ierse EP-lid Gay Mitchell (EVP) pleitte eveneens voor het opzetten van een permanente EU-troepenmacht "die onder de Europese vlag zou kunnen opereren" Nirj Deva (ECR, UK) liet echter weten dat "het elke keer hetzelfde liedje is na het plaatsvinden van een ramp; dezelfde plannen worden naar voren geschoven".
Rapporteur Michèle Striffler (EVP, FR) is van mening dat een permanente structuur voor de civiele bescherming de capaciteit van de EU "doeltreffender en zichtbaarder zou maken. Ik denk dat de tijd er nu rijp voor is".