Europees Parlement opent met één minuut stilte voor de slachtoffers in Haïti
Bij de opening van de zitting in Straatsburg uitte EP-voorzitter Buzek i zijn medeleven met de slachtoffers van de aardbeving in Haïti namens het Parlement, waarna de Europarlementariërs één minuut stilte hielden. De voorzitter betreurde ook de executie door de Chinese autoriteiten van de Brit Akmal Shaikh, die wegens drugssmokkel ter dood veroordeeld was.
Na de "vreselijke ramp" in Haïti hadden de EU en haar individuele lidstaten al "veel middelen vrijgemaakt" en er waren ook "150 politiefunctionarissen van Europese gendarmerie" naar het land gezonden, aldus Buzek. Eén van de mensen die nog steeds vermist waren, was Pilar Juarez Boal, het Spaanse adjunct-hoofd van de delegatie van de Europese Unie in Haïti, vertelde de EP-voorzitter de Europarlementariërs. Zij heeft ook voor het Europees Parlement gewerkt.
"Grote treurnis" uitte de voorzitter van het Europees Parlement ook over de executie van de Brit Akmal Shaikh door China. Het Europees Parlement had de doodstraf altijd veroordeeld en Buzek zei, dat dat ook nu het geval was.
Het Parlement had nog geen officiële informatie gekregen over de deelname in de verkiezingen in Oekraïne, maar de voorzitter hoopte dat ze democratisch verlopen waren.
Agendawijzigingen
Dinsdag
Het debat over de situatie in Haïti is verschoven naar dinsdagmiddag, om 15.00. De Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid zal een verklaring afleggen. Het debat over Tunesië is van dinsdag naar donderdagmorgen verschoven. Tijdens de februarizitting stemt het Parlement over een resolutie over dit onderwerp.
De mondelinge vraag over het vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea van dinsdagavond is naar de februarizitting verschoven. Het debat over het verslag van Eva JOLY (GREENS/EFA, FR) over het EU-ACS i partnerschapsakkoord wordt het eerste item op dinsdagavond, om 21.00.
Donderdag
De drie debatten over de mensenrechten vinden om 10.00 plaats, in plaats van tussen 15.00 en 16.00.
Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.