Kandidaat-eurocommissaris digitale agenda wil meer EU investeringen voor ICT (en)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 januari 2010, 20:52.

Leden van de commissie industrie, onderzoek en energie hebben de Nederlandse kandidaat-Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes i, ondervraagd over het begrip netneutraliteit, de bescherming van intellectuele eigendomsrechten in cyberspace, de verdeling van het digitale dividend en manieren om van een lappendeken van nationale online markten één interne markt te maken, ter verbetering van het dagelijks leven van Europese burgers.

Tijdens de drie uur durende hoorzitting op donderdagavond zette mevrouw Kroes uiteen wat zij beschouwde als de belangrijkste bouwstenen voor vooruitgang in deze nieuwe bevoegdheid: Europa moet meer investeren in de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en de infrastructuur uitbreiden voor een 100% veilige toegang tot breedbandinternet. Burgers moeten computervaardiger worden, terwijl de publieke sector gebruik moet maken van open standaarden - maar de cruciale taak blijft het creëren van een echte interne online markt.

Internetneutraliteit

Verschillende parlementsleden, waaronder Marita ULVSKOG (S&D, SE), Lena EK (ALDE, SE) en Philippe LAMBERTS (GREENS/EFA, BE), stelden de kandidaat-Commissaris vragen over netneutraliteit. Kroes antwoordde dat de Commissie het concept ook steunt en het zal beschermen. Hoofdzaak is dat internetproviders "niet moet worden toegestaan om de toegang tot diensten of content uit commerciële overwegingen te beperken, maar alleen in gevallen van veiligheidskwesties en spam". Ze benadrukte ook dat elke poging om ontevredenheid in cyberspace te onderdrukken, zoals in het recente geval van Google in China, een duidelijke schending van de vrijheid van meningsuiting zou zijn.

Europese interne online markt over 5 jaar?

Antwoordend op een vraag van Pilar del CASTILLO VERA (EPP, ES) over haar prioriteiten bij het opzetten van de interne online markt, benadrukte Kroes dat die "geen doel op zich is, maar het middel om veranderingen teweeg te brengen". Door verschillende partijen samen te brengen - industrie, gebruikers en regelgevers - hoopt ze tegen het einde van haar mandaat in haar opzet te slagen.

Catherine TRAUTMANN (S&D, FR) wilde meer informatie over potentieel EU-industriebeleid op dit gebied. Kroes zei: "Als u het industrie noemt, ben ik uw vriend. Breedbandinternet moet 100% beschikbaar zijn, omdat het onze concurrentiepositie zal verbeteren en een uitstekende gelegenheid vormen om banen, hogere productiviteit en economische groei te creëren."

Evenwicht tussen de rechten van burgers en cyberveiligheid

Ivailo KALFIN (S&D, BG) ging dieper in op eerdere vragen over de regulering van cyberspace en vroeg of Kroes van plan was om een EU cyberspace-toezichthouder op te richten, die met nationale tegenhangers in de lidstaten zou samenwerken. Kroes zei dat ze op de hoogte was van de omvang van cybercriminaliteit, die niet bij de grenzen ophoudt. Ze wilde dat Europa de veiligste plaats voor internetconsumenten zou worden, maar was niet enthousiast over het idee van een EU cyberspace-toezichthouder en gaf de voorkeur aan meer samenwerking en een sterkere rol voor ENISA, het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging.

De daarmee verwante kwestie van intellectuele eigendomsrechten werd door Antonio CANCIAN (EPP, IT) naar voren geschoven. Kroes was zich, zei ze, bewust van de gevoeligheid van de zaak en waarschuwde dat de Europese wetgeving ter zake nog steeds een lappendeken van nationale regels was: "Copyright is belangrijk voor economie en cultuur, mensen verdienen zijn bescherming, maar het is onmogelijk om op degelijke wijze op te treden zo lang er geen interne markt is".

Digitaal dividend zou de digitale kloof niet moeten vergroten

Gunnar HÖKMARK (EPP, SE) vroeg naar de toebedeling van radiofrequentiespectrum na de overgang van analoge naar digitale televisie-uitzending in 2012. Volgens Kroes zou de verdeling van het digitale dividend een grote kans bieden om "ontwikkeling, interne markt en harmonisatie te bevorderen en zo een betere kwaliteit en meer keuze te leveren". Acties van lidstaten zouden moeten worden gecoördineerd en één van de elementen was ook het initiatief van het Parlement om een spectrumtop te houden, zei ze.

Vladimír REMEK (GUE/NGL, CZ) waarschuwde dat nieuwe technologie ook beschikbaar moet zijn voor gezinnen met een laag inkomen, gehandicapten en ouderen. De kandidaat-Commissaris ging akkoord en zei dat we "niet langer met netwerken en digitale media leven, maar erin. Ik zou het een zeer slechte zaak vinden als we een generatie zouden verliezen. We moeten ze een handje helpen, want er ontstaan tal van mogelijkheden". Ze zei ook in antwoord op meneer Lamberts, dat ze er met haar collega's van de Commissie hard aan zou werken om het positieve effect van ICT op het dagelijks leven te versnellen, bijvoorbeeld op terreinen zoals gezondheid, cultuur, handel, economie en energie.

Nog geen "roaming 3" verordening in zicht

Paul RÜBIG (EPP, AT) en Angelika NIEBLER (EPP, DE) wilden graag meer informatie krijgen over een nieuwe verordening, die de prijzen voor roaming verder zou verlagen. Kroes zei dat "het ideaal zou zijn als er een Europese interne roaming markt zonder grenzen was", maar ze wist niet zeker of dat tijdens haar ambtstermijn kon gebeuren.

Ten slotte zei ze dat haar beslissingen over mogelijke nieuwe wetgeving gebaseerd zouden zijn op de interim review en het follow-up rapport. Als daaruit zou blijken dat de markt niet goed werkt, dan zou ze optreden. Maar in de eerste plaats zou het "aan de markt moeten zijn om haar werk te doen", zei ze.

13/01/2010

Voorzitter: : Herbert REUL (EPP, DE)