Kerstmis - een blik op hoe de EP-leden het vieren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 22 december 2009, 9:02.

Kerst: een tijd van bezinning en samenzijn

Ondanks alle agressieve marketingcampagnes, de miljarden die worden uitgegeven aan kerstcadeaus en de drukte van de feestdagen, blijken de leden van het Europees Parlement i nog steeds te slagen in het vasthouden aan de ware betekenis van kerstmis. Een overzicht van enkele tradities van EP-leden.

"Als kind In Luxemburg was sinterklaas veel belangrijker dan kerstmis, wat cadeautjes voor de kinderen betreft. We kregen nooit cadeautjes tijdens de kerst. Maar dit is veranderd en helaas is kerstmis verworden tot een gelegenheid om te consumeren", zo laat de Luxemburgse Astrid Lulling (EVP) weten. "Maar voor mij is het nog steeds een welkome onderbreking om thuis te blijven en vrienden te ontmoeten die net als ik alleen zijn, zonder een hechte familie", voegde ze eraan toe.

"Kerstmis zorgt ervoor dat mensen in staat worden gesteld om de tijd te nemen om gewoon rustig samen te genieten", aldus het Duitse EP-lid Nadja Hirsch (ALDE). Hirsch heeft de ware betekenis voor Kerstmis gevonden in het evangelie van Matteüs: "Een ieder die vraagt ontvangt. Zoekt en gij zult vinden. Klopt en u zal opengedaan worden."

Kersttradities in Europa

  • De sauna opwarmen is een traditie in Finland
  • In Denemarken dansen mensen rond de kerstboom
  • In Letland moeten er minstens 9 gerechten op tafel staan
  • De bekendste kerstmarkt staat in Straatsburg (FR)
  • In Litouwen probeert men de toekomst te voorspellen door stro onder tafel te stoppen
  • In Spanje staat kerstavond bekend als 'Nochebuena': de goede nacht

De Griekse Iannis A. Tsoukalas (EVP) wijst erop dat kerstmis voor haar een strikte familiegelegenheid is waarbij alle gezinsleden rond een tafel discussiëren en genieten van hun tijd samen: "In mijn familie is het verder een traditie om Christmas Carol van Charles Dickens te lezen."

De Schot Alyn Smith (De Groenen/EFA) vertelde ons dat voor de Schotten kerstmis een rustige tijd voor familie en vrienden is. Maar Hogmanay, zoals ze Nieuwjaar noemen, blijkt een enorme traditie te zijn: "Uit de hele wereld komen Schotten terug naar hun thuisland, in mijn geval Brussel, om tijd met hun familie door te brengen. We drinken whisky en eten van onze uitstekende Schotse producten."

"Kerst betekent ontspanning en het niet opnemen van mijn telefoon!" Het Zweedse EP-lid Eva-Britt Svensson (GUE/NGL) vertelde ons dat ze Kerstmis doorbrengt met haar 3 dochters en kleinkinderen. "We kopen meestal kerstcadeautjes en besteden de tijd samen. Dit doen we nu al 38 jaar!"