Europarlementariërs veroordelen geweld in Congo
Moordpartijen en misdaden tegen de menselijkheid in Congo worden in de "sterkst mogelijke bewoordingen" betreurd in een resolutie i die het Parlement i donderdag heeft goedgekeurd. EP-leden betreuren ook de rekrutering van kindsoldaten en het seksueel geweld door rebellen, leden van het Congolese leger en burgers.
Daders van dergelijke misdaden moeten worden berecht en aan de activiteiten van buitenlandse troepen in het oosten van de DRC, met name de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) en het Ugandese verzetsleger van de Heer (LRA) moet spoedig een einde worden gemaakt, stelt de resolutie. Europarlementariërs i willen ook dat de VN i-macht in Congo (MONUC) haar mandaat ten volle kan uitvoeren.
Het Parlement roept op het geweld en de schendingen van de mensenrechten in Congo onmiddellijk te beëindigen. Het blijft zeer verontrust over de verslechterende humanitaire situatie in het oosten van Congo. De leden steunen de oproep die de VN op 30 november 2009 samen met 380 hulporganisaties en ngo's heeft gedaan om in 2010 7,1 miljard dollar uit te trekken voor humanitaire hulp en roepen alle lidstaten op hiertoe hun deel bij te dragen.
Europarlementariërs zijn verontrust over recente berichten over de doelbewuste moord door Congolese soldaten op ten minste 270 burgers in de steden Nyabiondo en Pinga in Noord-Kivu en over recente gevechten in en rond Dongo in het westen van het land die tot de ontheemding van 115.000 mensen hebben geleid.
Het conflict in Congo heeft sinds 1998 het leven gekost aan 5 400 000 mensen en nog steeds veroorzaakt het direct of indirect 45 000 doden per maand. Er zijn zo'n 1 460 000 binnenlandse ontheemden, waarvan er zich 980 000 in Noord-Kivu bevinden.
De arrestatie door de Duitse autoriteiten van Ignace Murwanashyaka, leider van de FDLR en van zijn plaatsvervanger, Straton Musoni, vormen volgens de resolutie een belangrijke stap in de strijd tegen straffeloosheid.
VN-macht moet mandaat kunnen uitvoeren
De aanwezigheid van MONUC, de VN-macht in Congo, blijft nodig en Europarlementariërs dringen erop aan, dat alles wordt gedaan, opdat de VN-macht haar mandaat volledig kan uitvoeren. Volgens haar mandaat mag MONUC alle nodige middelen inzetten om een halt toe te roepen aan elke poging tot geweldpleging van de kant van iedere buitenlandse of Congolese gewapende groep die het politieke proces in gevaar brengt. De VN-macht is de grootste vredesmissie ter wereld, met een totaal van 20 000 soldaten die vooral in Noord- en Zuid-Kivu actief zijn, en een kostenpost van ongeveer 1,4 miljard dollar per jaar.
De VN hebben onlangs de logistieke en operationele steun aan bepaalde eenheden van het Congolese leger opgeschort na berichten dat de Congolese troepen tussen mei en september 2009 in het district Noord-Kivu tientallen burgers, waaronder vrouwen en kinderen, zouden hebben vermoord.
Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad i van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.