Plenaire vergadering Europees Parlement van december 2009 in 10 punten
December 2009: de laatste plenaire vergadering van het jaar
Overige beschikbare foto's :
De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken werd deze week uitgereikt aan de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Op maandag konden fans van de Facebookpagina van het EP met Oleg Orlov, de woordvoerder van Memorial chatten. Orlov vertelde vanuit een ijskoud Moskou over de ijzige mensenrechtensituatie in Rusland. De fans waren op woensdag opnieuw online om de ondervoorzitter van de EP-delegatie vragen te stellen over de beslissende laatste fase van de klimaattop in Kopenhagen.
Vredesvlam: na honderden kilometers reizen, hield de Vredesvlam uit Bethlehem op dinsdag halt bij het Parlement in Straatsburg. Voorzitter Jerzy Buzek stak een kaars aan met de vlam waarmee aandacht wordt gevraagd voor begrip tussen de mensen.
Vragenuur: de leden stelden Commissievoorzitter José Manuel Barroso vragen over de Strategie van 2020 om van de EU een groenere sociale markteconomievragen te maken. Andere vragen gingen over de toekomstige portefeuilles van de Commissarissen, de recente EU-Oekraïne top en de mogelijke invoering van een zogenaamde "Tobin Tax" die grensoverschrijdende handel in valuta moet belasten.
Facebook: De fans van de EP-pagina op Facebook stelden vragen aan de woordvoerder van Memorial. Antwoordend vanuit een ijskoud Moskou, gaf hij een ijzig beeld van de mensenrechten in Rusland. Op woensdag waren de fans weer online om hun zorgen over het klimaat te delen met Karl-Heinz Florenz, ondervoorzitter van de EP-delegatie in Kopenhagen.
Voorzitterschap: de leden gaven hun - hoofdzakelijk positieve - oordeel over het Zweeds Voorzitterschap dat eind deze maand afloopt. Spanje zal op 1 januari het roterende voorzitterschap van de Europese Raad overnemen.
Sacharovprijs: Voorzitter Buzek kende de jaarlijkse prijs voor de vrijheid van denken toe aan de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Oleg Orlov, Sergei Kovalev en Lyudmila Alexeyeva waren namens Memorial in Straatsburg om de prijs van 50.000 euro in ontvangst te nemen. "Mijn land heeft steun en druk nodig", zei de 79-jaar oude mensenrechtenactiviste Kovalev.
Buitenlandse zaken: de leden evalueerden het nieuwe actieplan van de EU voor Afghanistan en Pakistan en zij bespraken het voortdurende gewelddadige conflict in Kongo. De betrekkingen met Wit-Rusland stonden ook op de agenda. Op dinsdag waren de leden al teruggekomen op de vraag wie de Russisch-Georgische oorlog in 2008 was begonnen… Catherine Ashton sprak de leden voor het eerst toe als nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid. Zij bevestigde dat de Raad vorige week zeer essentiële conclusies over het vredesproces in het Midden-Oosten heeft aangenomen.
Slimme sancties: de leden vroegen om zeggenschap bij maatregelen zoals het bevriezen van bankrekeningen van de tegoeden van Osama bin Laden, het Al-Qaida netwerk en de Taliban. De leden willen zeker zijn dat de sancties vergezeld gaan van wettelijke beschermingen en waarborgen.
Openbare toegang tot documenten: de leden voerden druk uit op de Commissie en de Raad om verder te gaan met de herziening van de EU-wetgeving voor de toegang tot documenten. Het Verdrag van Lissabon i zou grotere transparantie en meer vereenvoudigde toegang tot EU- documenten met zich mee moeten brengen.
Het globaliseringfonds: de leden gaven groen licht voor het steunen van werkloze arbeiders in de auto-industrie en in de bouw in Zweden, Oostenrijk en Nederland. Deze lidstaten zullen 12 maanden hebben om 15,9 miljoen euro van het globaliseringfonds in te zetten voor opleidingen, het starten van een bedrijf en oriëntering op de arbeidsmarkt.
De begroting 2010 van de EU: het Parlement keurde de begroting van de EU voor 2010 goed. De belangrijkste uitdaging was de financiering van het economische herstelprogramma dat 2,4 miljard euro zal kosten in 2010.