EP-leden stellen Barroso vragen over Opel, Lissabonverdrag en werkgelegenheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 20 oktober 2009, 18:03.

Kwesties zoals het Verdrag van Lissabon i, steun voor Neelie Kroes i en de werkloosheid zijn aan bod gekomen tijdens het allereerste rechtstreekse "Vragenuur" in het Parlement met commissievoorzitter José Manuel Barroso i. Die beantwoordde eerst vragen van fractieleiders, gevolgd door vragen van andere Europarlementariërs over de financiële crisis.

Paulo RANGEL (EPP, PT) vroeg of de Commissie stappen had genomen om te zorgen voor een goede overgang tussen de verdragen van Nice en van Lissabon. Barroso antwoordde: "Vanuit een democratisch standpunt hebben alle lidstaten het Verdrag van Lissabon goedgekeurd, hoewel er nog één kwestie afgehandeld moet worden. De Europese Commissie i wacht af om te zien wat het Tsjechische Grondwettelijke Hof zal beslissen".

Stephen HUGHES (S&D, UK) uitte zijn bezorgdheid over de financiële crisis, die nu "een sociale crisis werd". Hij vroeg Barroso om zijn beleid voor economisch herstel. De commissievoorzitter antwoordde, dat "de situatie zonder het EU herstelplan veel slechter was geweest".

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE) vroeg Barroso of hij commissaris voor mededinging Neelie Kroes zou steunen, nadat die had aangegeven aanwijzingen te hebben, dat de Duitse hulp aan Opel strijdig was geweest met de Europese regels voor staatssteun en interne markt. "Ik steun mijn commissarissen altijd", zei Barroso, die eraan toevoegde, dat hij Kroes vooraf al zijn steun had gegeven.

Rebecca HARMS (GREENS/EFA, DE) vroeg naar de onderhandelingen voor Kopenhagen en de plannen van de EU met betrekking tot een mondiale overeenkomst over emissiebeperkingen. "Ik hoop dat de Europese Raad aan het eind van de maand met een stevig standpunt komt", zei Barroso. Hij verzekerde dat de Commissie voor een sterk voorstel zou vechten.

Michal Tomasz KAMINSKI (ECR, PL) wilde van Barroso weten, wat hij van plan was te doen om de interne markt te verdiepen en zo de crisis aan te pakken. De voorzitter van de commissie noemde de interne markt een topprioriteit en zei dat er een nieuw verslag over uit zou komen.

Lothar BISKY (GUE/NGL, DE) merkte op dat de Commissie de lidstaten had opgeroepen tot het beperken van hun begrotingstekorten en vroeg of bezuinigingen op overheidsuitgaven de manier waren om de crisis te bestrijden. "Op een bepaald moment moeten we tot duurzaamheid komen", zei Barroso, daarbij naar het jaar 2011 verwijzend. "Dit is een kwestie van solidariteit met toekomstige generaties".

Nigel FARAGE (EFD, UK) verwelkomde deze "kans om de Europese Commissie ter verantwoording te roepen". Hij vroeg of Tony Blair zijn favorietenrol als kandidaat voor het voorzitterschap van de Raad in ruil had gekregen voor overgave wat de Britse korting op de bijdrage aan de EU betreft. Barroso ontkende een dergelijke "geheime deal".

Overige sprekers

Corien WORTMANN-KOOL (EPP, NL) wilde weten, welke ambitie de Commissie had op het vlak van investeringen in technologische innovaties en duurzaamheid, heel belangrijk voor het MKB en voor de werkgelegenheid. Het MKB kwam namelijk "nog heel veel barrières tegen" en liep "daardoor groeipotentie mis". Barroso verwees naar het herstelplan, waarin heel veel nadruk was gelegd op investeringen. Lidstaten werd gevraagd om meer middelen vrij te maken voor groene technologieën en er zou ook naar moeten worden gekeken bij het maken van de volgende financiële vooruitzichten.