Lamassoure: "Één van de invloedrijkste persoonlijkheden van het EP"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2009, 12:36.

Voorzitter van de begrotingscommissie Alain Lamassoure

Volgende week zal het Parlement stemmen over de begroting voor 2010, Fransman Alain Lamassoure, voormalig begrotingsminister en minister van Europese zaken, staat aan het roer van de begrotingscommissie waarin het verslag wordt voorbereid. Volgens vrienden en collega's, is hij de juiste man voor deze baan: "iemand die je kunt vertrouwen", "heel trouw" en "een harde werker" noemden zij hem. Lees verder over deze man die een zeer strikt onderscheid hanteert tussen zijn publieke- en privéleven.

"Het is een man met verschillende kanten: voor sommige komt hij competent maar ook een beetje koud en technocratisch over maar het is een zeer gevoelige, attente en trouwe vriend en ook grappig met veel verbeelding", zegt Jean-Pierre Daulouède, die sinds 45 jaar met hem is bevriend. "Hij is van nature zeer tolerant en wanneer hij probeert om anderen te overtuigen, zal hij altijd een andere positie tolereren."

Zijn Spaanse collega Íñigo Mendez de Vigo werkte met hem samen toen zij beide lid waren van de commissie constitutionele zaken. Destijds was Mendez de Vigo de coördinator voor de Europese Volkspartij voor deze commissie. Hij zegt: "Hij is een betrouwbare persoon en een harde werker. Hij is één van de invloedrijkste persoonlijkheden in dit parlement, zeker binnen de Europese Volkspartij."

Loopbaan Alain Lamassoure

  • Lid Assemblée nationale (1986-1993).
  • Onderminister van Europese Aangelegenheden (1993-1995)
  • Onderminister van Begroting en regeringswoordvoerder (1995-1997)
  • Lid Europees Parlement i (1989-1993 en sinds 1999)
  • Voorzitter commissie begrotingscontrole EP (1992-1993)
  • Vertegenwoordiger van het Europees Parlement bij de Europese Conventie (2002-2003)
  • Voorzitter van de commissie begroting Europees Parlement (sinds 2009)

Mendez de Vigo gaat verder met een voorbeeld uit 2001 toen de fractiecoördinatoren een rapporteur voor het verslag over de afbakening van de bevoegdheden tussen de Europese Unie en de lidstaten moesten benoemen: "ondanks het feit dat het de beurt was van een andere fractie, gingen alle coördinatoren akkoord met de benoeming van dhr. Lamassoure omdat zij de keuze van de beste persoon belangrijker vonden dan zijn of haar politieke kleur".

Etienne de Poncins, ambassadeur van Frankrijk in Bulgarije, was zijn adviseur bij het ministerie van de Europese zaken. Hij zegt over hem "het is iemand die uiterst overtuigd is van de politiek dat hij bedrijft. Het is een enthousiaste man die een grote overtuiging met een uitgebreide kennis van de Europese materie verbindt. Hij is ook zeer trouw naar zijn medewerkers toe."

"Soms geïrriteerd door gebrek aan kennis in zijn land"

Daulouède: "Het is een harde werker die het slecht verdraag als mensen hun dossiers niet kennen. Hij is soms geïrriteerd door de houding van de politiek in zijn land wanneer zij zich baseert op gebrek aan kennis, in het bijzonder wat de economie betreft dus zonder rationele benadering."

De Poncins: "Het is een dubbel werk dat hij altijd doet: zeer solide wat de inhoud betreft, nooit bij benadering en

tezelfdertijd is hij in staat het in een bredere context plaatsen om het te presenteren aan mensen die er niets van weten. Wanneer je zijn medewerker bent, verzekert hij zich ervan of je het onderwerp wel goed kent."

"Het in de openbaarheid brengen van zijn privéleven vindt hij moeilijk"

Daulouède: "Hij is zeer bescheiden: hij vindt het in de openbaarheid brengen van zijn privéleven zeer moeilijk, bijna ondraaglijk. Hij is slecht op zijn gemak met de theatrale kant van de politiek en het is mogelijk dat deze bescheidenheid in sommige gevallen het beeld dat het publiek van hem heeft en zijn politieke loopbaan heeft kunnen benadelen."

Het financieel systeem van de EU de komende jaren in het centrum van zijn belangstelling

Mendez de Vigo over zijn nieuwe rol: "Hij zal een pragmatische voorzitter zijn die duidelijk weet dat het Verdrag van Lissabon de grote klapper voor het Europees Parlement zal zijn. Zodra deze bekrachtigd is, zal de

begrotingscommissie een zeer belangrijke positie hebben omdat het over 100% van de begroting zal beslissen. De rol van de voorzitter van deze commissie zal beslissende zijn voor het Europees Parlement en wij zullen in veilige handen zijn met dhr. Lamassoure".

Zowel Mendez de Vigo als de Poncins denken dat zijn belangstelling de komende jaren vooral bij de financiering van de EU zal liggen. "Hoe kan de Unie zichzelf financieren in plaats van het huidige systeem van bijdragen van de lidstaten? Hij heeft al over deze kwestie nagedacht maar gaat in de nabije toekomst zich hier weer over uitspreken", zegt Mendez de Vigo.