Delegaties: een unieke vorm van parlementaire diplomatie
De parlementsleden komen deze week bijeen in Straatsburg voor de eerste plenaire zitting van deze herfst. Na de constituerende vergadering van juli, moeten de 736 leden nog over hun benoemingen in de verschillende interparlementaire delegaties stemmen. Het Parlement telt er momenteel 40. Gezamenlijk vormen zij een essentieel netwerk van contacten en een forum voor dialoog met parlementsleden in partnerlanden buiten de EU.
De leden zullen in de loop van de week over de benoemingen (woensdag) in de diverse EP-delegaties stemmen.
Delegaties: geschiedenis & rol
Vóór de eerste directe verkiezingen in 1979, waren de buitenlandse betrekkingen van het Parlement hoofdzakelijk verbonden aan specifieke EC-overeenkomsten met derde landen. De eerste interparlementaire delegatie - onafhankelijk van een specifieke overeenkomst - werd opgezet in 1972 met de VS. Sindsdien is het aantal delegaties samen met het toenemende belang van de externe vertegenwoordiging van het Europees Parlement gegroeid.
Bij aanvang van het mandaat 2009-2014 waren er 35 delegaties die de buitenlandse betrekkingen van het Parlement met de regionale organismen en parlementen van derde landen onderhielden.
Er zijn twee soorten delegaties: interparlementaire delegaties, die tot taak hebben de betrekkingen te onderhouden met de parlementen van landen buiten de Europese Unie, die geen kandidaat zijn voor toetreding en gemengde parlementaire commissies, die de betrekkingen onderhouden met landen die kandidaat zijn om toe te treden tot de Europese Unie of met parlementen van met de Gemeenschap geassocieerde landen.
Het Parlement telt ook vijf multilaterale assemblees, die de leden van het Europees Parlement samenbrengen met parlementsleden uit landen in staten in Afrika, het Caribische Gebied en het gebied van de Stille Oceaan (ACP-EU JPA), het Middellandse-Zeegebied (EMPA), Latijns-Amerika (EUROLAT), de oostelijke buurlanden van de EU (EURONEST) en de landen van de NAVO.
Parlementaire dimensie van het buitenlands beleid van de EU
De delegaties voorzien de leden van een netwerk, zij vormen een informatiebron en zij zijn een forum voor dialoog. Daarnaast voegen zij een parlementaire dimensie toe aan het buitenlands beleid van de EU en kunnen zij toezien op de toestand van de mensenrechten. Zij kunnen ook een bijdrage leveren aan de voorbereiding op toetreding van nieuwe lidstaten.
De delegaties - die over het algemeen op een informele manier werken - houden gewoonlijk een jaarlijkse vergadering in afwisselend het Europees Parlement en het partnerland. De leden worden doorgaans als politieke ambassadeurs van de EU gezien en op de hoogste politieke niveaus ontvangen Het Parlement heeft ook de mogelijkheid om ad hoc delegaties op te zetten - in het bijzonder om verkiezingen waar te nemen.