Parlementsleden voelen de kandidaat-commissarissen aan de tand

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 september 2009, 17:32.

Er kwam veel pers op de hoorzittingen af

Overige beschikbare foto's :

Deze week werden de drie kandidaat-commissarissen door de leden gehoord. De drie zullen de laatste maanden van het huidige mandaat van de Europese Commissie i gaan volmaken. Zij moeten de commissarissen gaan vervangen die elders aan de slag gaan. De hoorzittingen stellen de parlementsleden in staat om na te gaan of de kandidaat-commissarissen geschikt zijn voor hun nieuwe baan. Op 16 september zullen de leden over hun aanstellingen stemmen.

Algirdas Šemeta: Financiële Programmering en Begroting

"Onderhandelingen zijn nooit gemakkelijk wanneer het om geld gaat" zei de voormalige Litouwse minister van financiën tijdens zijn presentatie aan de begrotingscommissie. In het licht van de huidige wereldwijde economische crisis benadrukte hij de behoefte aan snelle reacties. "Er is geen tijd te verliezen", zei hij, aangezien de crisis "kansen en verantwoordelijkheden naar toekomstige generaties met zich meebrengt".

De kandidaat-commissaris is uitgekozen om Dalia Grybauskaite i te vervangen, die werd gekozen als President van Litouwen.

Karel De Gucht i: Ontwikkeling en humanitaire hulp

Het voormalige parlementslid in het Vlaamse parlement, het federale parlement in België en in het Europese Parlement en voormalig federaal minister voor buitenlandse zaken, Karel De Gucht, ging in gesprek met leden van de ontwikkelingscommissie. "Niemand waardeert meer dan ik de essentiële rol van het Europees Parlement i in het democratischer en verantwoordelijker maken van de EU", zei hij.

De Gucht is aangewezen om Louis Michel i, te vervangen die parlementslid is geworden. Hij geeft de economische crisis de hoogste prioriteit: "Deze treft vandaag het heftigst de ontwikkelingslanden die wij moeten helpen want wij kunnen niet meer sociale en politieke instabiliteit in de wereld toelaten. Ik blijf overtuigd dat we in ons eigen belang werken als we ontwikkelingslanden helpen de crisis te doorstaan."

Pawel Samecki: Regionaal Beleid

Het voormalige lid van de raad van bestuur van de nationale Bank van Polen, Pawel Samecki i, werd aangewezen om Danuta Hübner i te vervangen, die lid van het Europees Parlement is geworden. "Cohesiebeleid betekent solidariteit - één van de basiswaarden van Europa - en was vanaf het begin bedoeld om er voor te zorgen dat economische integratie voor iedereen is", zei hij.

Voor Samecki, omvatten de belangrijkste problemen in het regionaal beleid fouten in de uitgaven van de subsidieprogramma's, de behoefte aan betere evaluaties en effectbeoordelingen en aan het verminderen van de bureaucratie en het vereenvoudigen van beleid. Hij zei verder dat "regels en procedures tot het minimum moeten worden beperkt om aan de doelstellingen van het beleid te voldoen". Hij merkte op dat "vereenvoudiging echter niet laksheid betekent".

De volledig nieuwe Commissie zal deze herfst worden aangewezen. Voordat zij van start kan gaan, moet het Europees Parlement eerst de benoeming van haar Voorzitter goedkeuren en vervolgens hoorzittingen houden met alle leden van het voorgestelde team om de Commissie als geheel goed te kunnen keuren. Dit proces is een zeer belangrijke component in het arsenaal van toeziende bevoegdheden van het Europees Parlement. Er zal uitgebreid verslag over worden gedaan op deze website.

Om de volledige fotoserie van de hoorzittingen van deze week te zien, klik je op de eerste onderstaande link.