EP: De grote politieke thema´s van de herfst

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 september 2009, 17:35.

Tussen de zomer- en kerstvakantie zullen de onlangs gekozen leden van het Europees Parlement i zesmaal in een plenaire vergadering bijeenkomen. Zij zullen over een Voorzitter voor de Europese Commissie i en over de nieuwe Commissie als geheel stemmen. Het referendum in Ierland over het Verdrag van Lissabon i en de klimaattop in Kopenhagen zullen ook de aandacht van de leden opeisen. Wij kijken vast vooruit naar de onderwerpen die deze herfst de agenda zullen domineren

Ierland stemt opnieuw over Lissabon

Het herziene Verdrag van Lissabon zal op 2 oktober aan de Ieren worden voorgelegd. Dit wordt als de cruciale laatste hindernis voor ratificatie gezien. Een ja-stem zou betekenen dat het Verdrag met ingang van 1 januari van kracht wordt.

Indien het ja wordt, zijn er twee nieuwe posten waar kandidaten voor moeten worden gezocht: de Voorzitter van de EU en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid i. Het Parlement zal zijn wetgevende bevoegdheid dan zien uitbreiden.

Een nieuwe Commissie

De Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso i zal dit najaar horen of het Parlement een tweede termijn van vijf jaar voor hem goedkeurt.

Indien hij opnieuw wordt benoemd, zal hij portefeuilles moeten toewijzen aan de kandidaten die door de nationale overheden worden voorgedragen. Deze kandidaat-commissarissen zullen eerst nog in hoorzittingen aan de tand worden gevoeld door de parlementsleden. Deze hoorzittingen zullen waarschijnlijk in oktober of november plaatsvinden.

Aangezien momenteel de meeste lidstaten een centrumrechtse regering kennen en met de overheersing van de centrumrechtse Europese Volkspartij in het Europees Parlement, kunnen wij een Europese Commissie van centrumrechtse snit verwachten.

Kopenhagen: Overeenkomst over een duurzame economie?

In december zullen wereldleiders, politici, belangengroepen en duizenden ambtenaren zich in Kopenhagen verzamelen voor de VN-klimaattop. Er zal geen zinvolle overeenkomst komen als de VS en China - de twee landen die de meeste CO2 de wereld insturen  - niet met de basiselementen van een nieuwe klimaatovereenkomst akkoord kunnen gaan. De twee landen bespreken momenteel hun positie.

Ondertussen, maakte de EU haar positie duidelijk met de nieuwe klimaatwetgeving van afgelopen december die gebaseerd is op 20% minder CO2-uitstoot, 20% meer efficiëntie en een aandeel van 20% duurzame energie in het totale energiegebruik.

Hervorming van het EU-asielbeleid

De leden van het vorige Parlement hebben in mei de stappen goedgekeurd om de werking van het asielbeleid van de EU te verbeteren door wettelijke rechten voor migranten en meer solidariteit tussen de 27 lidstaten.

Daarna lanceerde het Zweeds Voorzitterschap het 'Stockholmprogramma' dat tot doel heeft om de komende vijf jaar tot samenwerking te komen op gebieden zoals de politie, de rechterlijke macht, visa-afgifte en immigratiesamenwerking . Het doel is om tot een grotere solidariteit te komen wat betreft de immigratie naar de EU, aangezien in sommige landen zoals in Malta, Spanje en Italië veel meer immigranten uit Afrika binnenkomen in vergelijking met andere lidstaten.

De Zweedse immigratieminister, Tobias Billström, zei dat hij zijn voorstellen in september wil onthullen - naar verwachting zullen deze plannen het controversiële beleid van het verdelen van vluchtelingen en asielzoekers onder de 27 lidstaten bevatten. Gezien de gevoeligheid van de kwestie, kunnen er levendige debatten over de voorstellen worden verwacht wanneer zij later dit jaar aan het Parlement zullen worden voorgelegd.