EP staat stil bij moord op Russische mensenrechtenactiviste

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 16 juli 2009, 11:17.

Europarlementsleden i hielden donderdagmorgen een minuut stilte ter nagedachtenis van de mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova, die woensdag in Tsjetsjenië ontvoerd en vermoord werd. Ze riepen de Russische autoriteiten op, de moord te onderzoeken en de daders te vervolgen.

Ondervoorzitter Alejo VIDAL-QUADRAS (EPP, ES) las namens voorzitter van het Parlement Jerzy BUZEK i (EPP, PL) een verklaring voor:

"Met grote droefheid heb ik kennis genomen van de tragische dood van Natalia Estemirova, die eerder vandaag werd ontvoerd in Grozny. Namens het Europees Parlement i wil ik ons medeleven aan haar familie en vrienden overbrengen. Natalia Estemirova was een mensenrechtenactiviste en een vooraanstaand onderzoeker bij Memorial over Tsjetsjenië. In 2005 werd ze bekroond met de Robert Schuman i medaille van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

Wij in het Europees Parlement hebben haar werk op het gebied van de mensenrechten, de bevordering van de democratische verantwoording en de uitvoering van de rechtsstaat gewaardeerd. We roepen de autoriteiten van de Russische Federatie nadrukkelijk op, om een volwaardig onderzoek naar haar dood te beginnen en hun uiterste best te doen om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragische dood te vervolgen.

Het Europees Parlement is een voorvechter van de democratie en de uitvoering van de rechtsstaat en een verdediger van de mensenrechten. Daarom is het onze plicht solidair te zijn met al diegenen die overal in de wereld strijden voor dezelfde waarden en hen te steunen. Zoals het geval was met Natalia Estemirova ".