14 juli: startschot voor de nieuwe zittingsperiode

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 juli 2009, 15:21.

De leden zullen morgen in de rij staan voor de verkiezing van de nieuwe Voorzitter

Wie zal de volgende Voorzitter van het Parlement worden? Deze persoon zal samen met de ondervoorzitters en de voorzitters van de parlementaire commissies het werk van het Parlement aanzienlijk beïnvloeden. De nieuw gekozen parlementsleden komen van dinsdag tot en met donderdag bijeen om de nieuwe zittingsperiode van start te laten gaan.

Deze eerste vergaderdag van het nieuw gekozen Parlement zal het startschot geven voor de werkzaamheden van de 736 leden die de komende vijf jaar hun handen vol zullen hebben aan kwesties zoals de financiële en economische crisis en de aanpak van de klimaatverandering.

De leden zullen echter op de eerste plaats uit hun midden een nieuwe Voorzitter kiezen die de plenaire debatten zal leiden en de komende 2,5 jaar het Parlement naar de buitenwereld toe zal vertegenwoordigen. De benoemingen zijn open tot maandag om 18.00 uur maar tot nu toe zijn er twee personen die zichzelf kandidaat hebben gesteld: Jerzy Buzek, een Pools lid van de Europese Volkspartij en de Zweedse kandidate Eva-Britt Svensson van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links . De stemming staat gepland voor dinsdagochtend.

Een zittingsperiode is:

  • 5 jaar werk
  • 60 plenaire vergaderingen in Straatsburg
  • 30 mini-plenaire vergaderingen in Brussel
  • 20 commissies en 35 delegaties die regelmatig bijeenkomen
  • 736 parlementsleden die gezamenlijk bijna 500 miljoen burgers vertegenwoordigen

De leden duiken direct het parlementaire werk in!

Na de verkiezing van de Voorzitter en van de ondervoorzitters (ook op dinsdag), zullen de leden op woensdag de resultaten van de Europese Raad en de resultaten van het Tsjechisch Voorzitterschap bespreken. Het Zweeds Voorzitterschap zal deze dag haar programma voor de komende zes maanden presenteren.

Later staan er drie debatten over internationale kwesties (Iran, China en Honduras) op de agenda. Tot slot zullen de leden moeten beslissen op welk gebied zij actief willen zijn: zij zullen in de verschillende parlementaire commissies worden benoemd. In deze commissies vindt de kern van het wetgevende werk plaats.