Zweedse parlementsleden over het Zweeds Voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 8 juli 2009, 16:36.

De Zweden staan voor een lastige klus

Wij vroegen twee Zweedse parlementsleden van verschillende fracties wat zij willen en verwachten van het Zweeds Voorzitterschap de komende zes maanden. Acties voor banen en een internationale overeenkomst voor klimaatverandering staan hoog op de agenda, evenals de actie om de Oostzee schoon te maken. Wat duidelijk is, is dat Stockholm aan het roer van de EU staat tijdens "een werkelijk moeilijke periode".

Gunnar Hökmark is lid van de regerende Gematigde Partij in Zweden. Wij vragen hem wat hij van het Zweeds Voorzitterschap zou willen zien: "Ik hoop dat het de politieke leiders van de Europese Unie i zal begeleiden in het nemen van wijze besluiten die zullen garanderen dat de EU de financiële crisis met verhoogd Europees concurrentievermogen zal uitkomen en Europa als belangrijke economie van de wereld zal vestigen."

Een van de lakmoesproeven voor de komende zes maanden zal de capaciteit zijn om een overeenkomst voor de vervanging van het Kyoto-protocol i voor elkaar te krijgen. Hökmark, lid van het Europese Parlement sinds 2004, is voorzichtig optimistisch: "Ondanks de financiële crisis hebben wij niet eerder betere voorwaarden gehad om een internationaal akkoord te bereiken. Er is een wijdverspreide aanvaarding van het feit dat wij op wereldniveau moeten handelen om de opwarming van de aarde tegen te houden."

Over de klimaatverandering in de internationale politiek beklemtoonde de 56 jaar oude econoom: "De signalen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn positief. Het zal echter vastberadenheid en bekwame diplomatie vragen om de gehele wereld aan boord te krijgen, het Zweeds Voorzitterschap heeft dat."

"Eco-efficiency" als uitweg voor de economische- en klimaatmalaise

Voor Lena Ek, een Zweedse liberale juriste is het momenteel een "zeer moeilijke periode" voor een land om Voorzitter van de Unie te zijn.

Voor haar zorgen de drievoudige crisis van de "economie, de banen en het klimaat" voor een ontmoedigende agenda in de loop van de volgende maanden. Zij roept op tot het gebruik van wat zij "eco-efficiency" voor de Europese economie noemt om Europa opnieuw in beweging te krijgen.

Ek, een 51 jaar oud lid dat in 2004 werd verkozen, noemt het belang om beleid te ontwikkelen dat het gebied rond de Oostzee zal helpen. Zij beschrijft dit gebied als een "ecologische crisis" en zegt dat veel van de landen rondom deze zee "onder de financiële crisis lijden". Zij ziet het behandelen van milieu- en elektronische handelsproblemen in het gebied als delen van dezelfde oplossing.

Over de voorbereidingen van de Zweedse regering voor het Voorzitterschap zegt ze dat zij tot dusver "erg nauwgezet" zijn geweest en al "nieuwe manieren om met de Raad en de Commissie samen te werken" hebben laten zien. Volgens haar zou dit in toenemende mate cruciaal zijn indien het Verdrag van Lissabon i de komende zes maanden zou worden aangenomen.