Frisse start met het nieuwe Statuut van de parlementsleden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 1 juli 2009, 17:41.

Frisse start voor het nieuwe Europees Parlement met 736 leden

De nieuwe leden van het Parlement zullen werkzaam zijn op basis van een nieuw Statuut. Dit zorgt ervoor dat de leden dezelfde status zullen hebben wat betreft salaris, pensioenen en ziektekostenverzekering. Tot voor kort bestonden er grote ongelijkheden tussen de leden uit de verschillende landen. Nieuwe duidelijkere regels voor uitgaven en toelagen voltooien de algemene hervorming. Verder zullen de arbeidsomstandigheden en rechten van parlementaire assistenten duidelijker worden.

Parlementaire Status

Zoals in ieder Parlement bestaat er in het Europees Parlement een waaier aan voorzieningen voor de leden om er voor te zorgen dat zij hun werk behoorlijk en onafhankelijk kunnen doen, vrij van onbehoorlijke invloed en druk. Zij hebben daarom het recht op informatie, het recht om Eurocommissarissen i en ambtenaren vragen te stellen en om snelle en nauwkeurige antwoorden te ontvangen. Zij hebben zoals parlementsleden over de hele wereld een waaier van voorrechten en formele immuniteiten voor de uitoefening van hun parlementaire mandaat.

De meeste van deze waarborgen, bevoegdheden en parlementaire voorrechten voor parlementsleden bestaan al vele jaren, hoewel sommige - in het bijzonder het recht om informatie te verkrijgen - nieuw zijn.

Tot nu toe werden de salarissen, pensioenen en sociale voordelen toegekend op basis van nationale voorschriften, met als resultaat dat er enorm verschillen in de betaling en voorwaarden waren voor leden die hetzelfde werk deden. Onder het nieuwe Statuut, zullen de leden uit de Europese begroting worden betaald en niet door de nationale autoriteiten. Tezelfdertijd zullen sociale voorzieningen, pensioenen en de ziektekostenverzekering aan een eenvormige regeling onderworpen zijn, ook gefinancierd van de EU-begroting.

Het salaris van de leden

Het salaris van de leden is vastgesteld als 38.5% van het basissalaris van een rechter bij het Hof van Justitie i van de Europese Gemeenschappen. Momenteel is dit €7,665 bruto per maand. Dit salaris geldt voor alle leden en vervangt het vorige systeem waarbij de leden over het algemeen hetzelfde verdienden als de leden van het nationale Parlement in hun eigen land. De leden zullen een Europese inkomstenbelasting over hun salarissen betalen ten behoeve van de begroting van de EU. Onder bepaalde voorwaarden hebben de lidstaten de mogelijkheid om een aanvullende belasting te heffen.

Meer transparantie over vergoedingen en pensioenen

Naast de invoering van het eenvormig salaris, heeft het Parlement zijn uitgavensysteem, herzien om het transparanter en beter controleerbaar te maken. Het nieuwe statuut verandert de manier waarop de reiskosten van de leden worden vergoed: niet langer wordt een forfaitair tarief per reis toegepast maar de werkelijk gemaakte kosten zullen worden vergoed.

Nieuwe betalingsregels voor de assistenten

Ook voor de betaling van de assistenten van de leden komt er vanaf juni 2009 een nieuwe regeling. Assistenten die werkzaam zijn in Brussel komen onder een nieuwe aanvulling op het statuut voor Europese ambtenaren te vallen met tijdelijke contracten. Het contractbeheer en de uitbetaling van de salarissen aan assistenten zullen verricht worden door de diensten van het Parlement, voor een eerlijke en gelijke behandeling. De contracten van assistenten die in de lidstaten i werkzaam zijn, zullen worden beheerd door erkende payroll-organisaties.

De leden zijn volledig vrij te beslissen wie zij als assistenten aannemen en welke taken zij hen willen laten uitvoeren. De leden zullen echter niet meer familieleden kunnen aannemen. Er is een overgangsperiode voorzien voor hen die al in dienst waren tijdens de vorige zittingsperiode.