Het nieuwe Europees Parlement: feiten en cijfers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 30 juni 2009, 18:50.

Het nieuwe Parlement: feiten en cijfers

De Europese verkiezingen hebben voor een aantal veranderingen gezorgd in het hemicycle. Bijna de helft van de leden is nieuw in het Parlement. Onder de leden is een voormalig president en een aantal ex-premiers te vinden. Het aandeel vrouwelijke leden is licht gestegen. Een kort overzicht van feiten en cijfers.

Oude en nieuwe gezichten

In juni is 50,14% van de leden herkozen. Het grootste aantal herkozen leden komt uit Malta (80%). Litouwen levert het hoogste percentage nieuwe leden (75%).

Meer dan een halve eeuw verschil…

Het jongste parlementslid is het Deense parlementslid Emilie Turunen, die een drietal weken voor de verkiezingen 25 werd. Het oudste lid is 56 jaar ouder: de Italiaan Ciriaco De Mita, 81 jaar oud.

Gelijkwaardige vertegenwoordiging

Het percentage vrouwelijke leden is licht toegenomen van 31% in het oude Parlement tot 35% in het nieuwe Parlement. Finland levert het hoogste aantal vrouwelijke leden:  62%. Malta stuurt enkel mannelijke parlementsleden naar Brussel en Straatsburg.

Meeste voorkeursstemmen

De huidige premier van Italië, Silvio Berlusconi, stond als lijstduwer op de lijst en kreeg 2,7 miljoen stemmen. De Maltees Simon Busuttil kreeg in zijn land 27% van de stemmen en Indrek Tarand uit Estland kreeg 26% van de stemmen.

Voormalige president en premiers

Een voormalige president van Litouwen, Rolandas Paksas, zal de komende vijf jaar in het hemicycle plaatsnemen. Hij krijgt gezelschap van een gemêleerde groep ex-premiers waaronder Jerzy Buzek i uit Polen, Jean-Luc Dehaene i en Guy Verhofstadt i uit België, Ciriaco De Mita uit Italië, Ivars Godmanis i uit Letland, Anneli Jäätteenmäki uit Finland, Lojze Peterle uit Slovenië en Theodor Stolojan uit Roemenië.