Nieuwe parlementsleden Michalis Tremopoulos en Edvard Kožušník in Brussel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 25 juni 2009, 15:42.

Michalis Tremopoulos (links) en Edvard Kožušník in het Parlement in Brussel

Overige beschikbare foto's :

Een stroom van nieuwgekozen parlementsleden is de afgelopen dagen in het Europees Parlement aangekomen om hun leven als parlementslid te starten. Wij pikten de Griek Michalis Tremopoulos (De Groenen) en de Tsjechische conservatieve Edvard Kožušník eruit en stelden hen een aantal vragen over hun nieuwe taak.

Voor de ex-journalist Michalis Tremopoulos zijn het milieu en regionale ontwikkeling de twee gebieden waar hij zich op zal gaan richten. Hoewel hij bezorgd is over zijn koolstofvoetafdruk die het vliegen van en naar zijn stad Thessaloniki met zich mee zal brengen, ziet hij in dat de belangen van Europa en Griekenland identiek zijn en daarom de moeite waard om voor te vechten. Hij citeert Che Guevara en Epaminondas Charilaos (President van het Griekse vluchtelingenfonds na de eerste wereldoorlog) als mensen die hij bewondert.

De achtendertig jaar oude Edvard Kožušník is goed bekend in Brussel aangezien zijn vorige baan voor de Tsjechische Senaat hem hier regelmatig bracht. Hij is van plan om zijn belofte aan zijn kiezers dat - indien gekozen - hij de 700 kilometer van Praag naar de eerste vergadering van het Parlement op 14 juli per fiets zou afleggen, te houden. Hij zou graag een prioriteit willen maken van het verkleinen van bureaucratie en regelgeving. Hij is getrouwd en heeft twee jonge kinderen.