Het Europees Parlement wordt steeds groener
Straatsburg: thermische warmtepomp van het Louse Weiss-gebouw
Het Europees Parlement i is een reusachtige transnationale instelling met meer dan 700 parlementsleden en bijna 6000 personeelsleden. Met drie werkplaatsen en leden afkomstig uit alle uithoeken van het continent, is het ook een reizend Parlement. Wat doet het Parlement om zijn invloed op het milieu te minimaliseren?
Het Parlement, groot maar mobiel, heeft onvermijdelijk een hoog energieverbruik. Om het werk van deze wetgevende machine soepel te laten verlopen, zijn gebouwen, elektriciteit, water, brandstof en papier nodig. Technologische innovaties en groen denken helpen om het gebruik van deze hulpmiddelen drastisch te reduceren.
Op weg naar een eco-Parlement
Het Europees Parlement probeert om wat het propageert ook in de praktijk te brengen door minder energie te verbruiken en minder CO2 uit te stoten. Het Parlement is nog verre van koolsftofvrij maar probeert om zijn koolstofvoetafdruk tegen 2020 met 30% te verminderen. Zijn nieuwe gebouwen maken van veel ecologische technologieën gebruik. De toekomstige uitbreiding van een gebouw in Luxemburg zal dit tot één van groenste gebouwen ter wereld maken door gebruik van geothermische energie, zonnepanelen, biobrandstoffen, warmtekrachtkoppeling en brandstofcellen.
Het Parlement heeft 2019 als uiterste datum ingesteld om alle nieuwe gebouwen evenveel energie te laten produceren als te verbruiken. Een greep uit de huidige maatregelen:
-
-sinds januari 2008 gebruik van 100% groene elektriciteit
-
-gebruik van meer dan 90% platte beeldschermen die weinig energie gebruiken
-
-automatisch uitgaan van pc's en lichten
-
-automatisch tweezijdig printen
-
-fietsen voor het personeel om zich tussen de gebouwen te verplaatsen
-
-minder dienstreizen
-
-meer videoconferentiefaciliteiten
-
-meer dan 50% van het afval wordt gerecycleerd of gecomposteerd
-
-groene clausules bij aanbestedingen voor IT-materiaal, gerecycleerd en chloorvrij papier, ecologische schoonmaakproducten en zuinige voertuigen.
Meer veranderingen op komst
Er is uiteraard ruimte voor verbetering, veel moet nog worden gedaan. Zo zouden de verwarmings- en airconditioningsystemen en de isolatie verbeterd kunnen worden. De autovloot zou door zuinigere of hybride auto's kunnen worden vervangen en het personeel zou op een meer duurzame manier kunnen reizen.
In de periode van 24 juni tot 15 juli worden er in het Parlement door middel van verschillende activiteiten zoals een tentoonstelling over klimaatverandering en energiefietsen waarmee stroom kan worden opgewekt, aandacht gevraagd voor het Groene Parlement.