Nacht van fans: een terugblik op de verkiezingsnacht op Facebook

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2009, 18:48.

Berichten van de Facebook fans

De pagina van het Europees Parlement i op Facebook heeft inmiddels meer dan 50.000 gebruikers die in het Europees Parlement geïnteresseerd zijn en soms met passie op het nieuws van de afgelopen dagen reageerden. De pagina trok veel bezoekers tijdens de verkiezingsnacht. Honderden fans riepen op om te gaan stemmen zolang dit nog mogelijk was en gaven hun mening over de verkiezingsuitslag.

Oproep om te gaan stemmen

Voor het sluiten van de stembureaus om 22.00 uur waren er honderden berichten van vrienden op Facebook die lieten weten:  Ik heb al gestemd en jullie zouden dat ook moeten doen. Jana deelde mee dat het fantastisch voelt om te stemmen en volgens Monika is stemmen chic!.

Er waren ook mensen die graag hadden willen stemmen maar dat niet konden doen zoals fans uit Zwitserland of jongeren zoals Anne-Sophie:  Het is zo jammer dat ik nog maar zeventien ben en niet mag gaan stemmen maar ik steun de Europese Unie! :) .

Reacties op de opkomst

Zodra het eerste voorlopige opkomstpercentage (43,01%) om 20.50 werd gepubliceerd, drukten velen hun teleurstelling uit.  Zo laag :( , schreef Philip maar Tania meldde:  Het is prachtig dat mijn kleine kleine kleine Italiaanse stadje dicht bij de zee een opkomst van 65% had! Jordi vond dat de politici moeten leren hoe ver ze van de mensen afstaan  en Bas vroeg zich af: Waarom stoppen we niet met dat hele Europese ding? Mensen schijnen er niet door te worden geraakt.   

Natalie schreef:  Het is echt beschamend voor Europa dat wij, nu wij het recht hebben om onze politici te kiezen, meer dan de helft van de stemmen van de landen niet worden gebruikt. In veel landen vochten de mensen 20 jaar geleden voor een democratisch systeem en vrije verkiezingen.  

Eva maakte een vergelijking met de Verenigde Staten:  Ja, het is laag, maar kijk eens naar het Parlement van de Verenigde Staten... de gebruikelijke opkomst voor de verkiezingen daar is 20-30% en niemand twijfelt aan zijn legitimiteit.

Gemengde reacties over de uitslag

Tussen 22:00 en 23:00 uur werden de fans ongeduldig voor de uitslag. Toen tegen 23.00 uur de eerste schatting voor de EU als geheel uiteindelijk werd gepubliceerd, waren de reacties natuurlijk zeer uiteenlopend.

Saerah schreef: Ik hoopte op een rodere uitslag.... jammer voor de sociaal-democraten . Eva bracht haar gelukwensen over aan de Europese Volkspartij en Marta schreef dat ze niet begreep waarom er in de context van een economische recessie er meer op de rechtse partijen wordt gestemd. Frank was deze avond blij om Duits te zijn:  De liberalen wonnen!;-))   Max zag dat de piraten 7,1% kregen in zweden:  Dat is 1 zetel van de 18 beschikbare zetels dus we zullen in ieder geval één piraat in Brussel hebben :D .  Bryan zei tenslotte:  Frankrijk is groen ? ik ben er trots op om Frans te zijn.