Commissie legt Electrabel een boete op van 20 miljoen euro
Brussel, 10 juni 2009
Fusies: Commissie legt Electrabel een boete op van 20 miljoen euro voor de verwerving van zeggenschap over Compagnie Nationale du Rhône zonder voorafgaande goedkeuring van de Commissie
De Europese Commissie i heeft besloten om Electrabel, een elektriciteitsproducent en detaillist die deel uitmaakt van de Suez Groep (nu GDF Suez) een boete op te leggen van 20 miljoen euro voor de verwerving van zeggenschap over Compagnie Nationale du Rhône (CNR), een andere elektriciteitsproducent, zonder voorafgaande goedkeuring te hebben verkregen ingevolge de EU Concentratieverordening. De Commissie stelde vast dat de inbreuk een aanzienlijke periode heeft geduurd en dat Electrabel had moeten weten dat zij verplicht was om goedkeuring van de Commissie te verkrijgen alvorens de acquisitie doorgang te laten vinden. De EU Concentratieverordening vereist dat concentraties met een communautaire dimensie bij de Commissie worden aangemeld voorafgaand aan hun implementatie zodat de Commissie kan onderzoeken of een concentratie een significante belemmering zou vormen voor de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel hiervan. Dit betreft de zogenaamde 'standstill obligation'.
Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes i: "Het is essentieel voor een effectieve fusiecontrole dat bedrijven nauwgezet de vereiste naleven om concentraties met een Europese dimensie bij de Commissie aan te melden alvorens deze worden geïmplementeerd. De implementatie van een transactie zonder goedkeuring op grond van de EU regelgeving, vormt een ernstige inbreuk op de concentratieverordening. Van de beschikking van vandaag gaat het duidelijke signaal uit dat de Commissie inbreuken op deze fundamentele regel van het EU fusiecontrolesysteem niet zal tolereren".
Na een aanmelding door Elec trabel op 26 maart 2008 (zie IP/08/658 ) werd de acquisitie van CNR door Electrabel op 29 april 2008 op grond van de EU-concentratieverordening goedgekeurd door de Commissie. Echter, de Commissie had de precieze datum waarop Electrabel de zeggenschap in de zin van de concentratieverordening over CNR had verworven opengelaten, daar dit geen rol speelde bij de inhoudelijke beoordeling van de concentratie. De Commissie heeft nu haar onderzoek naar dit onderwerp afgerond en geconcludeerd dat Electrabel reeds de facto de enige zeggenschap over CNR verkreeg in december 2003, dat wil zeggen meer dan vier jaar voor de aanmelding.
In het bijzonder, door verwerving in december 2003 van de aandelen van CNR in het bezit van EDF, de grootste franse elektriciteitsproducent, werd Electrabel met een belang van bijna 50% van de aandelen veruit de grootste aandeelhouder van CNR. Het onderzoek van de Commissie wees uit dat vanwege het versnipperde resterende aandelenkapitaal en de presentie op aandeelhoudersvergaderingen van CNR in het verleden, Electrabel een stabiele meerderheid bij deze vergaderingen genoot. Dit werd versterkt door andere factoren, met name het feit dat Electrabel de enige industriële aandeelhouder van CNR was en de rol, die voorheen werd vervuld door EDF, had overgenomen voor wat betreft het operationele beheer van de elektriciteitscentrales en de marketing van CNR's elektriciteit volgend op de corrigerende maatregelen die werden aangeboden door EDF met het oog op het verkrijgen van goedkeuring van haar fusie met EnBW (zie IP/01/175 ).
De Commissie concludeer t daarom dat Electrabel zijn verplichting heeft geschonden om de verwerving van zeggenschap niet te implementeren voordat goedkeuring van de Commissie is verkregen en dat de inbreuk een aanzienlijke periode heeft geduurd.
Ingevolge de concentratieverordening kan de Commissie voor dit soort van overtreding een boete opleggen van maximaal 10% van de totale omzet van de ondernemingen in kwestie.
Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de Commissie rekening gehouden met de ernst van de inbreuk, het feit dat de 'standstill obligation' een hoeksteen is van het EU concentratiecontrolebeleid en de duur van de inbreuk.
Electrabel is een gro te onderneming met ervaring in EU concentratiecontroleprocedures en had moeten weten dat de 2003 transactie leidde tot een verkrijging van zeggenschap hetgeen een aanmelding bij de Commissie op grond van de EG-concentratieverordening vereist.
In haar beoordeling heeft de Commissie er echter rekening mee gehouden dat de transactie niet heeft geleid tot enige bezwaren vanuit het oogpunt van concurrentie en dat Electrabel de Commissie vervolgens vrijwillig op de hoogte heeft gesteld van de verwerving van zeggenschap.
Zie ook MEMO/09/267 .