Europese Volkspartij winnaar verkiezingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2009, 17:00.

BBC journalist Jonathan Charles geeft commentaar bij de nieuwe zetelverdeling in het Parlement op maandag 8 juni 2009

De Europese burgers hebben het Parlement verkozen dat zij de komende vijf jaar willen hebben. In dit artikel vind je de uitslagen van de partijen waarvan de Europese burgers denken dat die hen het beste kunnen vertegenwoordigen! De grootste winnaar op Europees niveau is de Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-democraten) die tevens de grootste fractie zal blijven. De Sociaal-democratische Fractie is de tweede grootste fractie, maar wordt kleiner.

Uitslagen

Het vertrekkende Parlement had 785 leden terwijl het nieuwe Parlement 736 zetels zal hebben. Wij publiceren daarom naast het aantal zetels ook het percentage behaalde stemmen om een duidelijker beeld van de machtsverschuiving binnen het Parlement weer te geven. De uitslagen zijn voorlopig (bron TNS) en gebaseerd op de samenstelling van fracties in het vertrekkende Parlement, behalve waar een verandering in groepssamenstelling al is aangekondigd.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wat betreft de samenstellingen van de fracties zal tijdens de eerste plenaire vergadering van het nieuwe Parlement op 14 juli worden bekendgemaakt. Het is mogelijk dat de samenstellingen van de fracties nog zullen wijzigen.

  • De Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-democraten) (EVP) zal de grootste fractie blijven: zij hadden 288 zetels (36,7%) en zullen 265 zetels (36%) hebben. hebben. Het nieuwe cijfer omvat niet de Britse conservatieven die besloten hebben om de EVP te verlaten en een nieuwe fractie te willen vormen.
  • De Sociaal-democratische Fractie (PES) had 217 Leden (27,6%) en heeft nu 162 Leden (22%). Zij verloren maar zullen nog steeds de tweede grootste fractie zijn.
  • De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie telde 100 leden (12,7%) en zal nu samengesteld worden uit 80 leden (10,9%). Met deze cijfers zullen de liberalen nog steeds de derde fractie zijn.
  • De Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie had 43 leden (5.5%) en zal groeien naar 51 leden (6.9%). Hiermee zullen zij qua grootte de vierde fractie worden.
  • De Fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten (UEN) had 44 Leden (5.6%) en zal naar 35 leden (4,8%) dalen. Dit zal tot hen de vijfde grootste groep maken.
  • De Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL) had 41 leden (5.2%) en zal nu 33 leden (4,5%) hebben.
  • De Fractie Onafhankelijkheid/Democratie (IND/DEM)had 22 Leden (2,8%). Dit aantal daalt naar 19 leden (2.6%) in het nieuwe Parlement.
  • Er zijn ook 91 leden (12,4%) die zich (nog) niet bij een fractie hebben aangesloten. Sommige onder hen zullen zich mogelijk bij bestaande fracties aansluiten of proberen om een nieuwe fractie op te richten. In deze gevallen zullen de posities van bovenstaande fracties kunnen veranderen. Ander leden van deze categorie zullen zich mogelijk niet bij een fractie kunnen of willen aansluiten. In het vorige Parlement waren er 30 van dergelijke Niet-ingeschreven leden (3.8%)

Nieuwe fracties in het halfrond?

De regels om een fractie in het Parlement te kunnen vormen, zullen strikter worden. Vanaf juli 2009 moeten alle fracties leden tellen van ten minste 7 lidstaten. Het minimumaantal benodigde leden voor een fractie is 25.

Uitgaande van de huidige cijfers is de Fractie Onafhankelijkheid/Democratie de enige fractie van het vertrekkende Parlement dat niet aan deze criteria voldoet: het heeft 19 leden uit 5 verschillende lidstaten. Dit betekent dat 6 Leden uit 2 verschillende lidstaten tot deze groep zullen moeten toetreden zodat ze kan blijven bestaan.

Gelijke vertegenwoordiging?

Er zijn nog geen gegevens beschikbaar over de man/vrouw verhouding onder de leden voor het Parlement als geheel. Dit heeft gedeeltelijk te maken met een aantal lidstaten, dat een systeem heeft waarbij mensen een voorkeursstem kunnen uitbrengen. Zodra gegevens over man/vrouw-verhoudingen bekend zijn, worden zij hier en op de website met de uitslagen bekendgemaakt (zie ook onderstaande link).

De komende weken

In de komende weken zullen de nieuw verkozen leden naar Brussel komen om zich in hun bureaus te installeren en vanaf 29 juni zullen zij samenkomen tijdens twee weken van fractievergaderingen om de

eerste belangrijke plenaire vergadering voor te bereiden die op 14 juli in Straatsburg zal beginnen. Eerste punt op de agenda in Strasburg: de verkiezing van een nieuwe Voorzitter! Klik hieronder op de laatste link om meer over de onderwerpen te weten te komen waar de nieuwe verkozen leden mee geconfronteerd zullen worden.