Lijsttrekkers ondertekenen 11 stappenplan FNV niet

Met dank overgenomen van Algemene Bond Van Ambtenaren/Katholieke Bond van Overheidspersoneel (ABVAKABO FNV), gepubliceerd op woensdag 20 mei 2009.

Vooruitlopend op de Europese parlementsverkiezingen van 4 juni, vond afgelopen dinsdag een lijsttrekkersdebat plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Gespreksonderwerp: het door de FNV i opgestelde 11 stappenplan. Dit plan moet leiden tot een sociaal Europa, dat bijdraagt aan voorspoed, solidariteit en gelijkheid. Aan het eind van het debat werd de lijsttrekkers gevraagd het 11 stappenplan te ondertekenen. Maar Hans van Baalen i (VVD i), Sophie in ’t Veld i (D66 i) en Barry Madlener i (PVV i) weigerden dit.

Levendig

Al vanaf aanvang is het een levendig debat. De lijsttrekkers Hans van Baalen, Sophie in ’t Veld en Barry Madlener worden stevig aan de tand gevoeld over werknemersbelangen. Het eerste thema omvat de vraag of de lijsttrekkers een rol zien voor de EU bij het oplossen van de economische crisis. Tijdens het debat wordt ingezoomd op de aanpak van topbeloningen, het economisch herstelprogramma van het Europees Verbond van Vakverenigingen i, en het op peil houden van de koopkracht.

Vakbondsrechten boven marktbelangen?

Thema twee betreft de rechten van werknemers in de EU. Hoe staan de partijen daar tegenover? Moeten vakbondsrechten boven de belangen van de markt worden gesteld? En hoe zit het met: gelijk loon voor gelijk werk, of zekerheid boven flexibiliteit? Tijdens het laatste thema komen onderwerpen aan bod als: marktwerking in de publieke diensten, pensioenen in Europa en uitbreiding van de EU.

Geen socialer Europa

De onderwerpen die tijdens het debat worden aangesneden, staan beschreven in een door de FNV opgesteld 11 stappenplan dat moet leiden naar een Sociaal Europa. Een Sociaal Europa dat bijdraagt aan voorspoed, solidariteit en gelijkheid. De weigering van Van Baalen, In ’t Veld en Madlener om het 11 stappenplan te ondertekenen, bevestigt eens te meer dat het werknemersbelang bij de liberale partijen niet in goede handen is. Bovendien heeft een socialer Europa, waar mensen voorop staan in plaats van de markt, niet hun voorkeur.