Europadebat biedt opening voor verdere samenwerking

Met dank overgenomen van Kenniscentrum Europa decentraal, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2009.

Met dank overgenomen van de VNG.

Op 14 mei vond het VNG Europadebat plaats tussen de kandidaten voor de Europese verkiezingen en wethouders en burgemeesters. Er werd gediscussieerd over immigratie en integratie, klimaat, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking en drugs en veiligheid.

Het levendige debat toonde aan dat burgemeesters en wethouders in staat zijn deze moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal aan de burgers uit te leggen. Terwijl de kandidaten eerder in abstracte termen vervielen.

De kandidaten hadden wel een luisterend oor voor de wensen van de gemeenten.

Uitvoering

Burgemeesters en wethouders deden een klemmend beroep op de kandidaten voor het Europees Parlement i om zich met de randvoorwaarden van wetten bezig te houden en niet met de details. Daarnaast vragen ze aandacht voor de uitvoering van wetten en de handhaving ervan. Dit was ook de opmerking van Dorette Corbey i, die eerder bij de VNG sprak over haar ervaringen bij het Europees Parlement.

Welke kandidaten deden mee?

Zij gingen in debat met onder andere Bas Verkerk (burgemeester Delft), Cor Lamers (burgemeester Houten), Jos Fleskes (wethouder Deventer) en Rik Grashoff (wethouder Rotterdam).

Er is door het debat een opening ontstaan voor verdere samenwerking.