Voorzitter Europees Parlement kijkt terug op voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2009, 18:00.

Voorzitter Hans-Gert Pöttering i tijdens zijn toespraak

Hans-Gert Pöttering heeft vandaag het Europees Parlement i toegesproken ter afronding van zijn 2,5-jaar durend voorzitterschap. Tijdens zijn voorzitterschap heeft het EP veel successen meegemaakt: de uitbreiding van de EU, veel nieuwe wetgeving en de voltooiing van de interne hervormingen. Pöttering heeft in deze periode ook het vredesproces in het Midden-Oosten en de Interculturele dialoog gesteund. Hij besloot zijn toespraak met een oproep aan de Europese burgers om te gaan stemmen.

De uitbreiding van de EU en de integratie van de parlementsleden uit de nieuwe lidstaten is zonder twijfel een succes geweest. Het Europees Parlement "heeft aan ervaring, sterkte en ook aan culturele rijkdom gewonnen", aldus Pöttering.

Hij sprak ook over een aantal nieuwe wetten die tijdens zijn Voorzitterschap zijn aangenomen zoals de dienstenrichtlijn, REACH (een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en voor de bestrijding van de klimaatverandering. Hij wees er op dat het volgende Parlement werk zal moeten maken van het toezicht op het bankwezen en de aanpak van de economische crisis.

Het Europees Parlement is een krachtigere instellingen geworden: er is een betere samenwerking met de nationale parlementen en met parlementen van derde landen. De invloed van het Europees Parlement op Europese toppen is toegenomen.

Het Parlement voltooide in deze periode met succes de interne hervormingen. Er is een nieuw statuut voor de leden en hun assistenten en dit "levert een belangrijke bijdrage aan de regelgeving van onze financiering als leden en tot transparantie en openheid".

Pöttering herinnerde aan verschillende gebeurtenissen om de Interculturele dialoog te steunen zoals de Euro-Mediterrane Parlementaire Vergadering, de dialoog met jongeren en de Arabische en Afrikaanse weken.

Over het vredesproces van het Midden-Oosten zei Pöttering: "Het is belangrijk dat wij resoluut een twee-staten-oplossing hebben gesteund. Wij moeten niet toestaan dat dit principe ter discussie wordt gesteld."

Over de komende verkiezingen en de campagne zei Pöttering dat dit een kans is "om met de burgers te spreken over waarom de EU noodzakelijk is. Ik zou alle burgers op willen roepen om te gaan stemmen."

Reacties van de fractieleiders

Joseph Daul i , de Franse leider van de Europese Volkspartij en Europese Democraten, sprak Pöttering rechtstreeks aan toen hij zei: "U bent eigenlijk de belichaming van het hart en de grootmoedigheid en de solidariteit van Europa geweest."

Volgens Martin Schulz, de Duitse leider van de sociaal-democratische fractie, heeft Pöttering het Europees Parlement waardigheid gegeven. Hij prees dat Pöttering zijn stem had verheven "tegen het schandaal in Guantánamo op een tijdstip waarop het niet gemakkelijk was dit te doen".

De Britse leider van de liberale fractie, Graham Watson i, nam afscheid van de Voorzitter met de woorden: "Onze fracties komen niet altijd overeen maar tijdens uw mandaat heeft u aangetoond eerlijk, billijk en een verenigend persoon te zijn".  De Italiaanse Cristiana Muscardini zei namens de Unie voor een Europa van Nationale Staten: "Onder uw voorzitterschap hebben wij onze capaciteit vergroot om de toekomst van Europa te beïnvloeden."

Haar landgenote Monica Frassoni i prees namens De Groenen de activiteiten van Pöttering voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de klimaatverandering en culturele evenementen.

Francis Wurtz i , de Franse leider van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links, benadrukte de capaciteit van Pöttering "om de confrontatie van ideeën te leiden op een manier die eerbied toont aan iedereen".

Het Britse parlementslid Nigel Farage bekritiseerde namens de fractie Onafhankelijkheid/Democratie het feit dat het Europees Parlement is doorgegaan met de grondwet en het verdrag van Lissabon i ondanks de verwerping hiervan in sommige landen.

Klik op onderstaande links voor de volledige toespraak van Pöttering en voor meer informatie.