Jij schrijft, het Parlement antwoordt: verkiesbaarheid en kandidaatstelling

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2009, 17:20.

Stel je vragen aan het Parlement!

Het parlement krijg veel vragen binnen over de aanstaande Europese verkiezingen. Wat zijn bijvoorbeeld de criteria voor verkiesbaarheid? Hoe kan iemand zich kandidaat stellen? Lees verder voor de antwoorden.

Kandidaatstellingen en criteria voor verkiesbaarheid

De stappen die je moet nemen om je kandidaat te stellen verschillen van lidstaat i tot lidstaat. Klik op de eerste onderstaande link (Interactieve kaart van de Europese Unie i), klik op je land en dan op 'kieswet' en je vindt het antwoord. De criteria om je kandidaat te stellen zijn op dezelfde plaats te vinden. Er is echter geen gids voor kandidaten waar sommige burgers naar vroegen.

Kieslijsten

Om te weten wie zich kandidaat hebben gesteld in je land, zul je je tot je nationale overheid moeten wenden. De kieslijsten worden namelijk op nationaal niveau opgesteld en gepubliceerd volgens de nationale regels en deadlines die per lidstaat verschillen. Door deze verschillende regels en tijdspannes is het niet mogelijk voor het Europees Parlement i om een centrale lijst van kandidaten te publiceren. De informatiebureaus zullen wel links naar de lijsten publiceren als ze klaar zijn. Houdt dus de website van je informatiebureau (tweede link) in de gaten voor meer informatie. 

Wat is er voor nodig om een goed parlementslid te zijn?

Deze vraag stelden wij onlangs aan een aantal parlementsleden. Via de derde link kom je erachter wat ze ons vertelden.