Staatssteun: Commissie keurt pakket maatregelen goed om besluitvorming in staatssteunzaken te vereenvoudigen en te versnellen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 29 april 2009.

De Europese Commissie i heeft op het gebied van staatssteun een pakket vereenvoudigingsmaatregelen goedgekeurd, bestaande uit een code met goede praktijken en een mededeling voor een vereenvoudigde procedure. Beide documenten willen de doelmatigheid, transparantie en voorspelbaarheid van staatssteunprocedures in elke fase van het onderzoek verbeteren. Dit moet de vrijwillige samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten i ten goede komen. Meer bepaald stellen beide documenten voor dat de lidstaten hun contacten intensiveren vóór de eigenlijke aanmelding van steunmaatregelen, om al vroeg in de procedure mogelijke problemen op te ruimen. Ook bevatten zij een reeks planninginstrumenten voor de behandeling van moeilijke èn eenvoudige zaken. De goedkeuring van dit vereenvoudigingspakket is een belangrijk onderdeel in het hervormingsplan dat de Commissie in 2005 met haar Actieplan Staatssteun aankondigde (zie IP/05/680).

Neelie Kroes i, eurocommissaris voor concurrentiebeleid, verklaarde: "Dit pakket vereenvoudigingsmaatregelen op het gebied van staatssteun komt het bedrijfsleven ten goede: in staatssteunzaken komen er sneller beslissingen, vooral doordat de lidstaten en de Commissie nu vroeger en beter zullen kunnen samenwerken. Met de goedkeuring van deze code met goede praktijken en deze mededeling over een vereenvoudigde procedure komt de Commissie haar beloften uit het Actieplan Staatssteun na, om de staatssteunprocedures te moderniseren en te vereenvoudigen."

Dit pakket vereenvoudigingsmaatregelen wil de procedure voor het behandelen van uiteenlopende staatssteunzalen vereenvoudigen en zo ook versnellen: eenvoudige zaken die bij de Commissie worden aangemeld, complexe zaken met baanbrekende thema's, of de behandeling klachten. Dit is in lijn met de doelstellingen die werden aangekondigd in het Actieplan Staatssteun van 2005 (IP/05/680), dat doelmatigere, eenvoudigere en beter voorspelbare procedures op het gebied van staatssteun in het vooruitzicht stelde. Dit pakket is uitgebreid besproken met de lidstaten en andere stakeholders (zie IP/08/1950), en heeft in hoofdzaak positieve reacties opgeleverd.

De code met goede praktijken geeft in detail aan hoe staatssteunprocedures moeten verlopen, vooral wat betreft duur, transparantie en voorspelbaarheid. De code omvat een aantal vrijwillige afspraken tussen de Commissie en de lidstaten om de procedure, in iedere fase van een staatssteunzaak, beter te stroomlijnen en meer voorspelbaar te maken. Deze code zal gelden voor alle zaken die niet onder de algemene groepsvrijstellingsverordening (zie IP/08/1110) of de mededeling over de vereenvoudigde procedure vallen.

In deze code met goede praktijken hebben de Commissie en lidstaten een aantal verbintenissen gebundeld. Zo zal de Commissie op regelmatigere basis zgn. prenotificatiecontacten aanbieden, zodat aanmeldingen verbeteren van kwaliteit en vollediger zijn. Bijzonder baanbrekende, complexe of dringende zaken zullen worden behandeld volgens een samen afgesproken planning. Ook zal de Commissie proberen haar verzoeken om informatie te bundelen. Van de lidstaten wordt dan weer verwacht dat zij sneller en vollediger antwoorden op vragen die de Commissie bij de behandeling van zaken stelt. Met het oog daarop stelt de code ook voor dat de bestaande procedurele middelen vastberaden worden ingezet om de lidstaten aan te moedigen snel te reageren en de procedures niet te laten stokken. De code met goede praktijken wil ook de procedure voor de behandeling van klachten verbeteren, door onder meer indicatieve termijnen en betere informatie voor klagers.

Doel van de mededeling over de vereenvoudiging van de procedure is het verbeteren van de afhandeling door de Commissie van eenvoudige zaken, zoals zaken die duidelijk in lijn zijn met bestaande horizontale instrumenten of met de vaste beschikkingspraktijk van de Commissie. De Commissie wil ervoor zorgen dat steun die duidelijk verenigbaar is, binnen één maand is goedgekeurd, op voorwaarde dat de lidstaten zorgen voor een volledige aanmelding. Daarom bevat de mededeling ook een illustratieve lijst steunmaatregelen, zoals bepaalde vormen van mkb-steun, milieusteun, steun voor innovatie, en reddings- en herstructureringssteun, die in principe allemaal voor een vereenvoudigde afhandeling in aanmerking komen.

Deze nieuwe procedure moet niet alleen sneller, maar ook transparanter zijn: stakeholders krijgen een extra kans om opmerkingen te maken over de voorgenomen steunmaatregel. Voortaan zal namelijk in het kader van de vereenvoudigde procedure vooraf op de website van de Commissie een samenvatting worden gepubliceerd van de maatregelen die een lidstaat heeft aangemeld.

Het is niet de bedoeling dat deze initiatieven gaan gelden voor de maatregelen die de lidstaten in het kader van de huidige financiële en economische crisis aanmelden. Daarvoor gelden specifieke, ad-hoc interne procedures op basis waarvan de Commissie de aangemelde maatregelen bij hoogdringendheid kan behandelen.

De code en de mededeling zijn momenteel in het Engels, Frans en Duits beschikbaar op de website van de Commissie, onder:

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/reform/reform.html

De overige talenversies komen binnenkort beschikbaar.

Voor meer informatie, zie ook MEMO/09/208.